Friss árfolyamok >>

Ha ezen múlik, biztosan nem fogunk olcsóbban tankolni és Gyurcsány is szavazhat

2018. január 16. 17:18:19
Bíró Zoltán az üzemanyagok árréséről szeretett volna népszavazást tartani, de az NVB elkaszálta. A történetben húzódik egy Gyurcsány-szál is.

10 forintos árrés: nem egyértelmű?

Bíró Zoltán magánszemély decemberben 4 népszavazási kezdeményezést nyújtott be; mindegyik az üzemanyagok árrésének maximalizásáról szólt (benzin és gázolaj, kiskereskedelmi és nagykereskedelmi árrés mindkét üzemanyagfajta esetében). A kezdeményező azt kérdezte volna meg a választópolgároktól, akarják-e, hogy az árrés egyik esetben se lehessen több literenként 10 forintnál.

Az NVB szerint azonban az üzemanyagokkal kapcsolatos népszavazási kérdések nem hitelesíthetők, mégpedig azért, mert az alaptörvény által biztosított megkülönböztetés tilalmába ütközne, ráadásul nem felel meg az egyértelműség követelményének.

Gyurcsányról sem lesz népszavazás

Volt egy másik kezdeményezés is decemberben: Bencsik András Gábor azt a kérdést terjesztette be: „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne szavazhasson az, aki Magyarország miniszterelnökeként a magyar állampolgárokat megverette, a határon túli magyarok ellen buzdított, és nem viselte ennek következményét?”

Ahogy az várható volt, a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet, mert az indoklás szerint a szervező magatartása ellentétes a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével, amikor a népszavazást egyetlen ember elleni fellépésként használná.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás