Friss árfolyamok >>

Ezért nem mindegy, mit veszel a neten

2017. december 7. 08:30:00
Próbavásárlást tartott a Nébih, tiltott növényvédők buktak.

Ajánlatunk

Mezőgazdasági jármű tárcsázza a termőföldet Debrecen határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kevés híján elérte a 200 ezer forintot azon engedély nélkül forgalmazott növényvédő szerek összértéke, amelyeket magánszemélyek kínáltak eladásra az interneten. Az engedély nélküli szereket árusító személyeket próbavásárlással leplezte le az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság - olvasható a Nébih oldalán.

Nincs Magyarországon engedélyezve

Fejér megyében I. forgalmi kategóriájú növényvédő szer tiltott árusítása miatt indított hatósági eljárást a Nébih. Az érintett készítményt kizárólag egészségügyi gázmesteri vizsgával rendelkező szakember alkalmazhatja. A szakemberek elrendelték a készítmény lefoglalását, illetve forgalomból történő kivonását.

Pest megyében magyar nyelvű címkével nem rendelkező talajfertőtlenítő szer és gyomirtó szer forgalomból való kivonásáról intézkedett a hatóság. Ezen termékek Magyarországon nem engedélyezettek vagy már nem rendelkeznek érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel. Az engedély nélkül árusított növényvédő szereket a területileg illetékes megyei rendőrkapitányság bűnjelként lefoglalta.

Miért életveszélyes?

Az engedéllyel nem rendelkező készítmények potenciálisan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket tartalmazhatnak, amelyek heveny vagy idült egészségkárosító hatással lehetnek az alkalmazójukra. Az illegális szerek használatakor a termés károsodhat, sőt akár meg is semmisülhet. A káros hatóanyagok a környezetből az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségét is veszélyeztethetik.

Maradhat a glifozát

Néhány hete Magyarország támogatása mellett elfogadták a döntést arról, hogy a vitatott növényvédő szer újabb öt évig maradhat kereskedelmi forgalomban az Európai Unió országaiban. Részletek >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás