Friss árfolyamok >>

Ezért nem érdemes a napra menni: egyre több a bőrrákos

2017. június 14. 12:23:00
Az elmúlt évtizedben másfélszeresére nőtt a melanómás betegek száma.

Ez a legsúlyosabb ráktípus a bőr daganatos elváltozásai között a Semmelweis Egyetem közleménye szerint, az elmúlt években átlagosan 2300 új melanómás beteget regisztráltak Magyarországon. Az elmúlt hetekben óriási sajtóvisszhangot kavart a TV2 híradójában is megjelent anyag, ami épp arra buzdította a nézőket, hogy a létező legnagyobb melegben is nyugodtan kimerészkedhetnek a tűző napra, az orvosok szerint ennél nagyobb ökörséget azonban nem is tehetnénk.

A legsúlyosabb bőrdaganat leginkább a világos bőrű és szemű embereket veszélyeztetni, illetve azokat, akiknek sok anyajegye van. Ezért is rendkívül fontos, hogy amellett, hogy az anyajegyeket rendszeresen kivizsgáltatjuk, mindig gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről, mondta el az SE Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának igazgatóhelyettese, Holló Péter.

Ésszel a napozással!

Bár a genetikai tényezők is nagy szerepet játszanak a tumorok kialakulásában, a legtöbbször a káros UV-sugárzás és a többszöri leégés felel a daganatok kialakulásáért Holló Péter szerint. Így kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem, továbbá, hogy a déli órákban a magas UV-sugárzás esetén egész egyszerűen kerülni kell a napot. Ajánlatos naponta többször is magas faktorszámú fényvédőt használni. Ne legyenek illúzióink: autóban ülve vagy ablaknál dolgozva is bőven kapunk az égi áldásból, így még üveg mögött is ügyelni kell arra, hogy óvjuk magunkat az erős sugárzástól.

A teljes bőrfelszín évenkénti vizsgálata elengedhetetlen része a megelőzésnek, különösen azoknak fontos erre odafigyelniük, akiknek sok anyajegyük van, vagy előfordult a családjukban bőrrák - javasolja a klinika igazgatóhelyettese, hangsúlyozva az önvizsgálat fontosságát. Amennyiben új anyajegy jelenik meg, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, színe, viszket vagy vérzik, akkor érdemes mielőbb bőrgyógyászhoz fordulni. Nem érdemes elodázni a vizsgálatot, ha ugyanis kialakul a betegség, akár végzetes is lehet.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás