Friss árfolyamok >>

Raportra hívják a Tesla-vezért: börtönbe is kerülhet tweetjei miatt?

2018. szeptember 19. 07:59:00
Elon Musk cége ellen vizsgálatot indítottak a vezér korábbi, kereskedést befolyásoló üzenetei miatt.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított a Tesla ellen, Elon Musk a társaság privatizálásáról korábban közzétett Twitter-bejegyzései miatt. Ahogy arról korábban írtunk, augusztusban a Tesla vezér tweetjeiben jelentette be, hogy privatizálja a jelenleg tőzsdén lévő vállalatot, kivásárolja a céget részvényenként 420 dolláron és ehhez rendelkezik a szükséges tőkével is.

Az ilyen információk megosztása a kereskedés közben árfolyam befolyásolás, amit Amerikában nem ritkán börtönnel büntetendő. De ha nem szólt senkinek, saját részvénycsomagját akkor is felénekelte a kereskedés közepén, ami ugyancsak elég súlyos vétség, nem is szokott előfordulni a Wall Street-en. Ilyen esetben a cég, vagy annak fő tulajdonosa kéri a tőzsdét, hogy függesszék fel a papír kereskedését, mert az árfolyamot jelentősen befolyásoló információ láthat napvilágot.

Behívták az igazgatóságot

Musk még az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet kérdésére sem volt hajlandó azonban közölni, hogy honnan, miből fedezi a privatizálást, vagyis a vállalati részvények felvásárlását. Augusztusi bejelentése után a Tesla részvényeinek értéke azonnal szárnyalni kezdett ám ez hamarosan zuhanásba fordult, amikor kiderült, hogy nincs meg a fedezet a privatizáláshoz. A részvény mindenesetre akkor felszaladt 380 dollárig, majd le 290-ig: a manipuláció tökéletes volt, ha valamely bennfentes akarta, szépen lekereskedhette.

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet vizsgálatot indított és beidézte a Tesla igazgatóit. Polgári peres eljárást indítottak a cég részvényesei is, arra hivatkozva, hogy az elnök-vezérigazgató Elon Musk félrevezette őket, és így tetemes anyagi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. Feltehetően bűnvádi eljárásról van szó, a The Wall Street Journalnak pedig egy szakértő arról nyilatkozott, hogy valószínűleg értékpapírpiaci csalás miatt folyik a minisztérium vizsgálata. Kedd esti közleményében a Tesla leszögezte: a vállalat nem kapott büntetés terhe melletti idézést, és egyébként is együttműködik a minisztériummal.

Tényleg elgurult Elon Musk gyógyszere, vagy csak megviselte a tőzsde, mint Norbit?

Az utóbbi időben voltak különös megnyilvánulásai Elon Musknak, de most mintha teljesen elvesztette volna a kontrollt: egy kereskedés közbeni beszólással pár embert meggazdagított, miközben egy extrémnek mondható tervet körvonalazott, mindezt Twitter-beszólásokban, mint az amerikai elnök szokta, a tőzsde értesítése és a kereskedés felfüggesztése nélkül. Tovább >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás