Friss árfolyamok >>

Kapnak egy utolsó esélyt a csalók a GVH-tól – így úszhatják meg a büntetést

2018. január 9. 15:53:00
Sokat lehet spórolni a hatósággal való együttműködéssel.

A versenyjogi, illetve a GVH hatáskörébe tartozó fogyasztóvédelmi szabályok megsértésekor a vállalkozások jelentős mértékű, akár előző évi nettó árbevételük 10 százalékáig terjedő bírsággal szembesülhetnek. A Gazdasági Versenyhivatal így most bírságcsökkentéssel ösztönzi a versenyjog megsértésével okozott fogyasztói hátrányok orvoslását és a vállalati megfelelési programok működtetését, ennek érdekében még decemberben új szabályrendszert vezettek be, ezt közölte a GVH a Privátbankár.hu-val.

A módosításnak köszönhetően  – a kartell és erőfölényes ügyekben már évekkel ezelőtt bevezetett engedékenységi program és egyezségi eljárás kedvezményein kívül – szintén nagymértékű bírságcsökkentésre számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek jogsértésük negatív hatásait részben vagy egészben orvosolják, különös tekintettel a fogyasztók kártalanítására. Ilyen helyzetekben a fogyasztók teljes körű kártalanítására fordított összeg levonható az egyébként kiszabandó bírság összegéből, ezzel élt legutóbb a Vodafone is.

Kérj engedélyt és ne kartellezz

Fogyasztóvédelmi ügyekben akár a bírság korlátlan enyhítésével járhat, ha egy vállalkozás jogi véleményt kér reklámkampánya elindítása előtt. Kartell és erőfölényes ügyekben akár 7-10 százalékos bírságcsökkentést ad a GVH attól függően, hogy a megfelelési program működése nyomán egy vállalat megszünteti-e részvételét a jogsértésben, illetve szolgáltat-e bizonyítékot a GVH-nak egy esetleges későbbi eljárásban.

Emellett a GVH ügytípustól függően 5-20 százalékos bírságcsökkentéssel ösztönzi a megfelelési programok vállalását is az eljárásokban, a jogsértés beismerését, illetve az ezt alátámasztó bizonyítékok bemutatását pedig akár 20-30 százalékos bírságenyhítéssel honorálják.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás