Friss árfolyamok >>

Csaltak a teszten: érik az újabb dízelbotrány?

2018. január 11. 08:50:00
Ezúttal a Ford ellen indul eljárás a károsanyag-kibocsájtási adatok meghamisítása miatt.

Ajánlatunk

Pert indítottak az amerikai multinacionális vállalat ellen, a vádak szerint a Ford olyan szoftvert telepített több típusba is, amellyel meghamisították az emissziós tesztek eredményeit – írja a Reuters. A benyújtott kereset szerint a F-250 és F-350 típusú autók így a megengedett károsanyag-mennyiség kétszeresét pumpálhatták a levegőbe.

Az amerikai óriáscég szerint alaptalanok a vádak és minden gépjárművük összhangban van az EPA (a helyi környezetvédelmi hivatal) és a CARB (a levegőminőség javítására létrehozott ügynökség) irányelveivel. A felperes szerint azonban a kérdéses típusokon elvégzett teszteken átlagosan az a standard érték ötszörösét mutatták ki.

Ez fájni fog: több tízezer autót hív vissza ez a gyártó

Úgy tűnik, maradtak még csontvázak a szekrényben a Volkswagennél. Tovább >>

A megkérdezett szakértők szerint ha valóban csaltak a vizsgálatok során, a Ford több milliárd dolláros veszteségnek is kiteheti magát, ezzel komoly lyukat ütve költségvetésébe – nem beszélve a lehetséges piacvesztésről és a befektetői hangulatról. (A Volkswagen 2015-ös dízelbotránya több mint 30 milliárd dollárjában került a német autógyártónak.)

A vádirat a Bosch csoportot is megemlíti az alpereseket között. A német vállalatcsoport tavaly már több mint 300 millió dolláros kártérítést fizetett a Volkswagen tulajdonosoknak, amiért része volt az akkori botrányban. A cég nyilatkozata szerint most is komolyan veszik a vádakat és a peres eljárás során vizsgálatot indítanak az ügyben.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás