Friss árfolyamok >>

A Facebookot is megszivatja az Apple új szabályozása

2018. június 13. 11:23:00
Jelentős jogokat veszít a Facebook egyik legfontosabb telefonos alkalmazása a felhasználók adatainak gyűjtésével kapcsolatban.

Az Apple új adatvédelmi szabályzata korlátozza az alkalmazásfejlesztők rálátását a felhasználók személyes adataira, ez a szabályozás azonban komoly hátrányt jelenthet a Facebook egyik kulcs alkalmazásának, az Onavo Protectnek is – írja a Bloomberg.

A cég online áruházának új irányelvei szerint letiltják azon alkalmazásokat, amelyek reklámozási céllal információt gyűjtenek arról, milyen más applikációkat töltött le a felhasználó. Ez az Apple-nek jogalapot ad, hogy törölje az Onavo-t az áruházból, a szoftver azonban továbbra is elérhető – annak ellenére, hogy már egy hete él az új szabályozás.

Kifejezetten a Facebook ellen mennek?

Az Onavo Protect nevű alkalmazás egy titkos hálózatot használ, hogy ellenőrizze a telefonok adatforgalmát, de számos más információt is gyűjt az eszközökről, a felhasználó pozíciójáról, más letöltött alkalmazásokról és annak használatáról, de még arról is, pontosan milyen weboldalakat látogattak meg és mennyi adatot használtak fel.

Nagytakarítás a Facebooknál – többen is visszaéltek az adatokkal?

Eddig összesen 200 alkalmazást függesztettek fel az oldalon azzal a gyanúval, hogy visszaélnek a felhasználók adataival. Részletek >>>

Az Apple már eddig is megakadályozta a szoftvereknek, hogy más alkalmazásokat olvassanak, az ún. 'sandboxing' technológiával – az Onavo azonban nem az eszközökről, hanem a hálózati adatforgalomból gyűjt információkat.

A cég már korábban is kritizálta a Facebookot az adatkezelési botrányok miatt, nemrégiben pedig új irányelveket mutatott be, amelyek korlátozzák a Facebook és a Google számára, hogy miként követhetik a felhasználók internethasználatát a vállalat eszközein. Szakértők szerint a mostani szabályozás olyan, mintha kifejezetten az Onavo ellen készült volna. A Facebook nem kommentálta a hírt.

Tudtad? Akkor is követ a Facebook, ha nem regisztráltál

Egyre durvább a Facebook adatvédelmi botránya, az alapító elmondása szerint ugyanis már azon emberek adatait is követi az oldal, akik nem tagjai közvetlenül a rendszernek. A kongresszus azonnali változtatásokat követel, a Facebook szerint azonban mindez a mai internethasználat szerves része. Bár Zuckerberg szerint csak védelmi szempontok miatt gyűjtik az infókat, a gyakorlatban a cég ezzel a tudással lényegesen nagyobb közönséget is elérhet célzott reklámokkal. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás