Friss árfolyamok >>

Kétmilliárd forintból küzdene a drogok ellen a kormány - csakhogy hiába?

2017. május 24. 14:32:00
Bejelentették a kormány nagy tervét a gyermekotthonokról és a drogprevencióról.

fiatal_munka

Csaknem kétmilliárd forint jut a legveszélyeztetettebb, gyermekotthonban élő fiatalok droghasználatának megelőzésére, visszaszorítására az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) Legyen más a szenvedélyed! 2. című projektjének keretében - jelentették be az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai.

Idővel bezárják a gyermekotthonokat?

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt nevezte a legfontosabbnak, hogy ne csupán lakhatást, hanem valódi életkezdési esélyt kapjon a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő mintegy huszonháromezer fiatal. Mint mondta, a nagy intézményeket fokozatosan be fogják zárni, folyamatosan térnek át a nevelőszülői hálózat kiterjesztésére.

Prevenciós pályázat

A most kiírt pályázat a prevenció erősítésével tud majd áttörést hozni a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülők életében, akik társadalmi integrációra kapnak esélyt. A Legyen más a szenvedélyed! 2.-ben a partnerek alapvetően az intézményfenntartók, az üzemeltetők - mondta Czibere Károly.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár közölte: az uniós társfinanszírozású projekt keretében várhatóan mintegy húsz pályázót, fenntartót tudnak támogatni, mindegyiket 50-150 millió forinttal.

A végrehajtásra két év áll rendelkezésre. Pályázni már múlt szerda óta lehet, egészen június 30-áig, döntést a nyáron terveznek hozni.

Támogatható egyebek mellett szemléletformáló, prevenciós előadások, képzések szervezése és lebonyolítása, valamint a kábítószer-használat negatív következményeit bemutató kiadványok elkészítése is.

Privátbankár.hu kommentár

A szándék mindenképpen szép, ugyanakkor a pályázati keretet kifejezetten csak prevenciós célokra írták ki, és bár a kormány tervei szerint az egyébként is túlterhelt egészségügyi ellátórendszeren keresztül tudják kezelni a már droghasználó és -függő fiatalok helyzetét, mi azért némileg szkeptikusak vagyunk, különösen a tűcsereprogram és egyéb civil szervezetek által működtetett megoldások kinyírása és vegzálása után.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás