Friss árfolyamok >>

Újabb ügyekben veszi ki a tollat a kezünkből az adóhivatal

2017. június 16. 07:32:00
Júliustól barátságosabb lesz a jövedéki adózás rendszere: a törvény szövege a felére csökken, minden elektronikus lesz, a bevallást a NAV készíti el.

Júliustól átállnak az elektronikus rendszerre

A személyi jövedelemadóhoz hasonlóan a jövedéki adóbevallás tervezetét is az adóhivatal készíti el 2018-tól, miután július elsején hatályba lép az új jövedékiadó-törvény - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek. Július 1-jén vezetik be az elektronizált jövedéki rendszert, amely példaértékű lehet Európában - emelte ki Tállai András.

A számítások szerint a több mint 17 ezer érintett vállalkozás a jövedéki ügyeit a lehető legegyszerűbben, elektronikusan intézheti. Megszűnik a papír alapú nyilvántartás-vezetés és adatszolgáltatás, minden információ elektronikusan jut el a vámhivatalhoz. A magánszemélyek a pálinkafőzési bejelentést, valamint a párlat-adójegy igénylést azért papír alapon is megtehetik.

A jövedéki adóbevalláshoz rendelkezésére álló adatról a NAV legkésőbb a bevallás benyújtási határideje előtt 10 nappal tájékoztatja a vállalkozót, akinek így elegendő ideje lesz a bevallása esetleges kiegészítésére is - ismertette az államtitkár.

Egyszerűbb élet a borászoknak és az adóraktáraknál

A borászatoknak is jelentős könnyítést hoz az új szabályozás, július 1-jétől döntő többségüknek lehetősége lesz kisüzemi bortermelővé válni, így mentesülhetnek szinte minden adminisztrációs kötelezettségtől.

Az államtitkár elmondta azt is, jelenleg 47 féle adóraktár van, minden egyes típushoz eltérő biztosítékösszeg és tárolókapacitás tartozik. Július 1-jétől már csak egyféle adóraktár lesz, amelyben a vállalkozók az adóhivatalnak bejelentett tevékenységet végezhetik. Jövedéki termék azonban továbbra is adóraktárban állítható elő és tárolható az adófizetésig - tette hozzá.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás