Friss árfolyamok >>

Olyan történt a magyar cégvilágban, amit három éve nem láttunk

2018. január 10. 07:28:00
November végére majdnem 6500 milliárd forintos hitelállománya volt a magyar vállalkozásoknak.

A nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatok hitelállománya hároméves csúcsra járt novemberben, az előző hónaphoz képest ráadásul 8,4 százalékkal, 6465,5 milliárd forintra emelkedett, írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank statisztikájára hivatkozva. A legnagyobb súlyt az öt évnél hosszabb lejáratú - zömében beruházási célú - hitelek jelentették, a teljes hitelállomány 46,1 százalékát teszik ki, ami több mint 5 százalékpontos ugrás az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

A folyószámlahitelek részaránya kisebb mértékben ugyan, de szintén növekedett a tortán belül: novemberben 18,4 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 17,9-del. Emelkedett a devizában nyilvántartott hitelek szerepe is a vállalatok finanszírozásában: a 2017. novemberi, 2833 milliárd forintnyi állomány 43,8 százalékos részesedés volt, 2,4 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

Amikor a bank nem ad pénzt, akkor jönnek ők a képbeSok magyar cég ismeri már a kockázati tőkét, de bőven van még hova fejlődni: az állami és uniós forrásokból biztosított lehetőségek az induló vállalkozásoktól kezdve az érettebb fázisban lévő cégekig sok helyen biztosíthatnak forrást a tervezett beruházásokhoz. A kockázati- és magántőke szerepe azokban az esetekben különösen jelentős, amikor a banki finanszírozásra nem számíthat a vállalat - Katona Zsolt, az MFB Invest vezérigazgatója arról is beszélt, miért nem kell félnie a cégeknek attól, hogy a finanszírozásért cserébe tulajdonrészt kell adniuk a befektetőnek. A Privátbankár.hu exkluzív interjúját itt olvashatod. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás