Friss árfolyamok >>

Nem várt probléma: július 1-jén senki sem tud babaváró hitelt igényelni?

2019. június 26. 20:30:00
A Bank360 egy olyan rendszerszintű problémát talált, amely akár hetekkel is késleltetheti a babaváró hitel július 1-jei indulását.

A gondot a TB jogviszony igazolásához szükséges dokumentumok beszerzése okozza, az igénylők számára még az is tisztázatlan kérdés, hogy hol és milyen módon tudják beszerezni a szükséges dokumentumot - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Nem lehet megfelelő TB igazolást kapni időben

Azt a kezdetektől tudjuk, hogy a babaváró hitel igényléséhez legalább a házaspár egyik tagjának igazolnia kell, hogy az igénylés pillanatában rendelkezik 3 év folyamatos TB jogviszonnyal. Az ehhez szükséges igazoló dokumentumot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP - Országos Egészségbiztosítási Pénztár) tájékoztatása szerint nem a NEAK, hanem a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok állítják ki.

A NEAK honlapján az alábbi tájékoztatás jelent meg:

“A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő felhívja minden érdeklődő figyelmét, hogy a médiában megjelent tájékoztatásokkal ellentétben a babaváró hitelhez szükséges jogviszony igazolást nem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, hanem a lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok adják ki a vonatkozó jogszabály, 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet 5. § (5) bekezdés d) pontja alapján.”

A tájékoztatás szerint Budapesten a 13. kerületben a Teve utca 1., valamint a 11. kerületben a Budafoki út 59. szám alatti kormányhivatalokban állítják ki a babaváró hitelhez szükséges igazolást. Szintén lehetőségünk van bármely kormányhivatalban igényelni, de az további egy nappal hosszabbítja meg az eljárást, mivel a kormányhivataloknak továbbítaniuk kell az igénylést a járási hivatalok felé. Az igazolás kizárólag július 1. után igényelhető, kiállítása a postázási időt nem számolva maximum 8 napot vesz igénybe. Előzetes időpontfoglalásra nincs lehetőség.

Az igénylő dönthet úgy, hogy TB igazolás nélkül bemegy a bankba, és elindítja a hitel igénylését. A Bank360 megkeresésére azonban már több bank jelezte, hogy nem fogják befogadni az ügyfelek igénylését a TB jogviszony igazolás nélkül még akkor sem, ha egyébként minden más babaváró hitel feltételnek megfelelnek, mivel az igazolás nélkül nem tudják garantálni a rendeletben rögzített 10 napos elbírálási határidőt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy július első hetében az ügyfelek nem fognak tudni babaváró hiteligénylést leadni, és az első folyósítások sem fognak megtörténni július 20. előtt (TB igazolás 8 nap, postázás, 10 napos hitelbírálat), mivel ezen időpont előtt nem fognak rendelkezni a szükséges TB jogviszony igazolással.

Ez újabb gondot jelent a július 20. előtt gyermeket váró párok számára. Így még fontosabbá válik a kidolgozás alatt lévő rendeletmódosítás, amely a július 1-20. között gyermeket váró párok számára jelentene megoldást.

Az is problémát okozhat az igénylő pároknak, ha a járási hivatal az esetleges túlterheltség miatt a 44/2019 korm. rendelet 5. paragrafus 7 bekezdésére hivatkozik. Ez alapján az ügyfél kérésére a hitelintézet is kikérheti a TB jogviszonyra vonatkozó igazolást.

A Bank360-hoz beérkező olvasói levél alapján a bankok folyamatai jelenleg nem támogatják ezt a megoldást.

A kiállított TB igazolás 30 napig érvényes. Ezért fontos, hogy az igénylést az igazolás kézhezvétele után mihamarabb tegyük meg, mert ha esetleg valamelyik bank elutasítja a kérelmet, legyen idő beadni másik hitelintézethez is.

Hol kaphatunk hitelt? Ez a kalkulátor megmondja

A babaváró hitel törlesztési feltételeit, mint például a kamatmentességet és a visszafizetést az erre vonatkozó rendelet rögzíti. Szintén a rendelet határoz arról, hogy a bankok nem számolhatnak fel díjat a hitelbírálatért és a folyósításért. Ebből következik, hogy a hitel mindenkinek ugyanannyiba kerül, banktól függetlenül - legalábbis addig, amíg a hitel kamatmentes marad.

Amiben viszont nagy eltérések lehetnek, az a hitelbírálat, ami a rendelet alapján a bankok saját hatáskörébe tartozik.

A bankoknál eltérő

Ezek alapján kalkulál a Bank360 új, hiteles banki adatokkal számoló babaváró hitelkalkulátora. Az érdeklődők így néhány kattintással megállapíthatják, hogy jövedelmünk melyik banknál lesz elég és tudnak sikerrel igényelni, amennyiben jogosultak a babaváró hitelre (a jogosultság szintén ellenőrizhető a Bank360 oldalán).

Hiteles, gyors, ingyenes és csak 4 adat kell

Az érdeklődőknek 4 adatot kell megadniuk ahhoz, hogy kiderüljön, mely bankoknál igényelhetnek sikerrel:

Az összehasonlításból megismerhetik az induló törlesztőrészletet, a kölcsön THM-ét és a teljes visszafizetendő összeget, amennyiben minden a terv szerint alakul. Láthatják az életkori és jövedelmi elvárásokat, illetve egy előtörlesztési táblázatot is, ahol hónapról hónapra lebontva látható, hogy mikor mennyit kell fizetni. A listából a bankonkénti aktuális kedvezmények is megismerhetők.

Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik bankot választjuk!

A kalkulációkból látszik, hogy míg az egyik banknál elegendő lehet kicsit kevesebb, mint 100 ezer forintos jövedelem a 10 millió forinthoz, addig más pénzintézetnél 150 ezer - 200 ezer forint igazolt havi nettót várnak el.

A kalkulátor annak segíthet, aki bizonytalan abban, hogy mely bankok fogadják el a fizetését a babaváró hitelhez és biztosra szeretnének menni a jövedelmi elvárások tekintetében.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás