Friss árfolyamok >>

Milliók múlhatnak egy beállításon – erre nagyon figyelj!

2018. január 11. 11:40:00
Sokmilliós bírságot is kaphat a céged, ha rosszul használod a számlázó programot.

Ajánlatunk

Ugyan csak július elsejétől lépnek életbe az online számlázásra vonatkozó új jogszabályok, a rendszer már most is működik, ezért az érintett vállalkozásoknak tesztelési céllal érdemes minél előbb csatlakoznia. Amennyiben ugyanis az éles időszakban mulasztás, késedelmes -, hibás vagy valótlan teljesítés merül fel, úgy számlánként akár 500 ezer forintnyi bírságot is kiszabhat a NAV, ezt közölte a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST a Privátbankár.hu-val.

A számlázással kapcsolatos változás lényege, hogy a számlázó programnak a legalább százezer forintnyi áfát tartalmazó – vagyis általános esetben nettó 371 ezer forintos számlaértékű – számlák minden adatát azonnal, online módon továbbítania kell az adóhatóság részére. Az új szabályok július 1-től lépnek életbe, de már most működik a rendszer, amihez tesztelési céllal érdemes minél előbb csatlakoznia az érintett cégeknek, vélik a vállalat szakemberei.

Dőlnek az adóforintok az államhoz. >>>

Esedékes a teljes csere

Júliustól tehát csak olyan program lesz használható, amely automatikusan küldi az adatokat a NAV felé, kiváltva ezzel a jelentések havi benyújtását, hiszen a számla kibocsátása után azonnal, online, számlánként történik az adatszolgáltatás. Az adózónak mindenképpen gondoskodnia kell arról, hogy a számlázó programmal történő kötelező adatszolgáltatást teljesítse. Ha a cég valamilyen készen vásárolt, standard számlázó programot használ, fontos, hogy a lehető leghamarabb felvegye a kapcsolatot a program fejlesztőjével annak érdekében, hogy a szükséges verzióváltásról egyeztessenek, hívta fel a figyelmet Földes Balázs, a Crowe FST szenior menedzsere.

Olyan esetekben, amikor a vállalkozás saját fejlesztésű programból állítja ki számláit, érdemes minél előbb elkezdeni az aktuálisan használt program módosítását annak érdekében, hogy az időben megfeleljen a jogszabályi feltételeknek. Ez különösen fontos lehet azoknál a hazai leányvállalatoknál, amelyek a nemzetközi anyavállalat által fejlesztett egységes programot használnak, hiszen a cégcsoport szintű fejlesztés a magyar igények szerint körülményes és hosszadalmas folyamat lehet, ezért érdemes szakember segítését kérni az átálláshoz.

Mi változik idén az adórendszerben? 182 ezer forintba kerül 100 ezret kifizetni

2018-ban csökken a jövedelmekre rakódó munkáltatói teher, de még mindig nálunk lesz a legmagasabb az adóék a régióban. Drámai változások nem jönnek idén, de azért számos ponton módosul a adórendszer, bőven vannak érdekességek a mostani adótörvényekben – lesz áfacsökkentés, javul az airbnb-sek helyzete, a NAV pedig egyre jobban belelát a számláinkba. A Privátbankár.hu korábbi cikkéért kattints ide! >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás