Friss árfolyamok >>

Lejárt pénzt kaptam a boltban - mit csináljak most?

2018. január 10. 11:06:00 – Kollár Dóri
2014 óta folyamatosan újítgatja a jegybank a magyar bankjegyeket, így időnként nehéz követni, hogy melyikkel lehet fizetni.

Valljuk be, hogy sokunkkal előfordult már, hogy nem néztük meg tüzetesen a bolti visszajáróként kapott pénzt, hanem csak fél szemmel leellenőriztük a címleteket, majd egy későbbi fizetésnél csúnyán meglepődtünk.

De mit lehet tenni, ha lejárt pénzt kaptunk?

Kétségbeesni semmiképpen sem kell, a Magyar Nemzeti Bank a forgalomból kivont pénzeket a kivonás napjától kezdve névértéken 20 évig még átváltja törvényes fizetőeszközökre. Ha nincs kedved bemenni a jegybank lakossági pénztárához, két opció is felmerülhet.

Egyrészt a jegybanktörvény vonatkozó rendelkezése alapján a forgalomból bevont bankjegyeket 3 évig a hitelintézetek és a posták is átváltják. Emellett több banknál és postánál a 3 éven túl is lehetőség van a beváltásra, illetve sok helyen a szolgáltatások igénybevételénél is elfogadják fizettségként. Érdekesség, hogy ez nem csak a bankjegyekkel van így, a forgalomból bevont érméket a bevonás határnapjától számított 1 évig a hitelintézetek és a postahivatalok is átváltják.

Kíváncsi vagy, hogy van-e nálad lejárt pénz? Itt megnézheted:

Forrás: mnb.hu
Forrás: mnb.hu


Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás