Friss árfolyamok >>

Leamortizálták a lakást a szilveszteri bulin? Erre a segítségre ne számíts

2018. január 2. 20:24:00
Összetört a kocsi, esetleg letépték az ajtót a helyéről a buliban? Szilveszterkor kicsit mindenki megbolondul, az alkoholmámoros bulizásban pedig szerencsés esetben ha komoly sérülés nem is történik, könnyen összetörnek dolgok. Kevesen tudják azonban, de a részegség kizáró ok lehet, ha az kárt megpróbáljuk behajtani a biztosítónál.

Szilveszteri házibuli 1973-ban. Fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor
Szilveszteri házibuli 1973-ban. Fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

Szokatlanul nagy rohamra számítanak a biztosítók az év első napjaiban, idén szilveszterkor ugyanis különösen sok, a katasztrófavédők jelentése szerint a tavalyihoz képest 20 százalékkal több „eseményhez” kellett vonulniuk a tűzoltóknak, mentősöknek és rendőröknek. Csak a fővárosban 70 embert kellett a detoxikálóba szállítani, és legalább egy tucat esetben történt sérülés vagy keletkezett anyagi kár a petárdázás, tűzijátékozás miatt. A közúti balesetek és lakástüzek elszenvedői vagy okozói így hamarosan a biztosítókat is megkeresik majd a jogos kártérítésért, ezt közölte a CLB biztosítási alkusz cég a Privátbankár.hu-val.

Már, ha jogos

Sokan ugyanis még mindig nem tudják, hogy a biztosítók megtagadhatják a fizetést, ha bizonyítottan az ügyfél részegsége miatt keletkezett a kár – hívja fel a figyelmet Németh Péter, a cég értékesítési és kommunikációs igazgatója. Ezekben a napokban ugyanis a szokásosnál is alaposabban vizsgálják majd a körülményeket, a CLB tapasztalatai szerint ugyanis a károk egy részét erősen illuminált állapotban okozta a kártérítésért folyamodó ügyfél vagy közvetlen környezete, például a szilveszteri vendégség.

A nap képe: nem semmi felfordulást hagytak maguk után a bulizók Budapesten. >>>

A biztosítóknak ugyanis joguk van minden körülményt aprólékosan megvizsgálni, és mindent figyelembe véve eldönteni, szerintük jogos-e a kártérítés. Ebből az is következik, hogy megtagadhatják a kifizetést, ha erős a gyanú, hogy az eset részegség miatt történt. Egészen biztos azonban, hogy egyetlen fillér kártérítést sem kap például az, aki alkoholos állapotban törte össze a kocsiját, sőt, még az esetleg a balesetben megsérült másik járműben esett kárt is a nyakába varrhatják, ami akár 5 millió forint is lehet.

Biztosra akartál menni? Akkor is megszívtad

Azoknak is kétséges lehet a kártérítés, fűzte hozzá Németh, akik az utolsó pillanatban, de mindenképpen az elmúlt 15 napon belül kötöttek ingatlanbiztosítást, esetleg éppen a szilveszterre tervezett fergeteges bulira készülődvén, „biztos, ami biztos” alapon. Ha ilyen friss szerződéssel biztosított ingatlanban keletkezett valamiféle kár az elmúlt napokban, akkor előfordulhat, hogy a biztosító az előre jelzett moratóriumra hivatkozva megtagadja a kifizetést.

Németh figyelmeztet: akinek kártérítési igénye van – akár most, a szilveszterkor történtek következtében – azt a lehető legrövidebb időn belül, egészen pontosan az „észleléstől” számított 5 napon belül be kell jelenteni a biztosítónál. A szakértő szerint ajánlott a kárt azonnal lefényképezni, emellett megkezdeni a kármentést, vagyis, az esetleg eláztatott, megrongálódott lakásból biztonságba helyezni a különféle értékeket – bútorokat, műszaki cikkeket, elektronikai berendezéseket, stb. –, mert ha ez elmarad, a szakértők némi szándékosságra gyanakodhatnak. Ebben az esetben pedig szintén bukhatjuk a kártérítést.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás