Friss árfolyamok >>

Komoly változásokat hozott az év: kik járnak jól az adócsökkentéssel?

2018. január 5. 13:30:00
Választási évben elmaradhatatlan kelléke a kampánynak az adócsökkentés, ezekből pedig rengeteg várható 2018-ban. Egyebek mellett csökkent egy sor élelmiszer és az internet áfája, olcsóbb lesz lakást kiadni és venni, de könnyebb lesz az élete a sportolóknak, mezőgazdászoknak és a vállalkozóknak is. Tállai András szerint az összes intézkedés mintegy 60 milliárd forintot spórolhat a családoknak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, egyben a NAV elnöke, Tállai András jelentette be, hogy 2018-ban is folytatódnak az adócsökkentő intézkedések. Ezzel az intézkedéssel egy sor élelmiszer (sertésbelsőség és vágási melléktermékek, halhús), valamint az internet, az éttermi szolgáltatások és a Braille-nyomtatók illetve –kijelzők áfája is 5 százalékra csökkent. Tállai hozzátette: a magyar munkavállalók Európa 2. legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, 15 százalékos szja-t fizetnek 2018-ban is, írja az MTI.

Emelik a kétgyerekesek családi adókedvezményét, gyerekenként havi 15 ezer forintról 17 ezer 500 forintra, amely 15 milliárd forintot hagy a szülőknél. A kormány intézkedésén ezen kívül az inatlan-bérbeadók is spórolhatnak, több mint 3 milliárd forintot, ugyanis a hosszútávú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, mivel a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) megszűnik. A rövidtávú bérbeadók, köztük az Airbnb-zők már 3 lakásra vagy üdülőre is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót, amely szobánként évi 38 400 forint. A lakásáfa 2018-ban is 5 százalék marad, ám nem valószínű, hogy 2019 után meghosszabbítják majd.

Átszabják a cafeteriát

A diákhitellel rendelkező munkavállalókat idén adómentesen támogathatja a munkáltató a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig. A munkáltató albérlet-támogatása is kedvezőbbé válik, így például a foglalkoztatás első 2 évében az eddigi 40 helyett a minimálbér 60 százalékáig, vagyis 51 ezer helyett közel 83 ezer forintig adómentes ez a juttatás. A cafeteria-elemként is nyújtható adómentes juttatások mellett az egyes állam által nyújtott támogatások és ösztöndíjak is adómentesek, például  Mihalicza-ösztöndíj, vagy a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj.

Tállai András hozzátette: a szociális hozzájárulási adóval párhuzamosan idén az eho is 2,5 százalékponttal kevesebb lesz. Így az üdülési szolgáltatás, a munkahelyi étkeztetés, az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, a képzési költségek átvállalása, vagy az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás közterhe 43,66-ról 40,71 százalékra csökken. Január 1-jétől az egyéb jövedelem után is 19,5 százalék ehót kell fizetni, a korábbi 22 százalék helyett.

Gondoltak a sportolókra és az áruszállítókra is

Idéntől változnak az áruszállításban dolgozók napidíj-elszámolási szabályai is, így a bérfuvarozást végző vállalkozások gépkocsivezetőin, árukísérőin kívül a saját árut szállító cégek említett munkavállalói is igazolás nélkül levonhatják napidíjukból az adómentesnek minősülő napidíjátalányt. A sport, a sportolás és így az egészségmegőrzés elősegítése érdekében 2018-tól megszűnik a sportvállalkozásokat terhelő 19,5 százalékos mértékű egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás fizetési kötelezettség a hivatásos sportolók bére után.

Tállai a további változások közé sorolta, hogy a termőföldszerzés illetékmentességének feltétele (5 éven át történő saját művelési kötelezettség) akkor se sérül, ha a földműves termőföldjét az a termelőszervezet műveli, amelyben a földműves vagy hozzátartozója legalább 25 százalékban tag.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás