Friss árfolyamok >>

Kiderült, hogy hogyan spórolhatsz igazán nagyot az áfacsökkentésen

2018. január 18. 18:31:00 – Eidenpenz József
Érkeznek az első olyan internetelőfizetés-számlák, amelyeken már az alacsonyabb ÁFA-kulcs szerepel. Az internet-szolgáltatók vegyes csomagjaiban csak kis részt tesz ki az internet, nagyobb részt a televízió, telefon. Így a megtakarítás is minimális. Sokkal jobban jár, aki lemondott a televízióról.

A szolgáltatók az adócsökkentést előzékenyen – vagy a kormánytól félve – egyelőre átengedik a fogyasztónak, ez jó. Csakhogy sokaknak ez alig jelent valami könnyebbséget – mert korábban csomagra fizettek elő.

A mi csomagunkban például, ami most csökkentve mintegy 4000 forintba kerül, mindössze nettó 1090 forint az internet díja, tehát körülbelül  240 forintot spórolunk az ÁFA-csökkentésen havonta. (Valójában egy számlázási kedvezmény miatt valamivel még kevesebbet.) A televízió 2200, a telefon alapdíja 400 forint nettó, ezek ÁFÁ-ja változatlan, 700 forint havonta.

Csakhogy mi a televíziót már egyáltalán nem használjuk, nincs is csatlakoztatva, a vezetékes telefont is csak talán havonta egyszer. Egyre többen vannak így, főleg a fiatalok. Facebook, Youtube, televízió-társaságok weboldalai… Egy éve már azt mondtuk a szolgáltatónak szerződés-hosszabbításkor, nekünk csak internet kell. Ők mégis felajánlották, hogy vagy előfizetünk az internetre 3800 forintért, vagy kapunk internet+televízió+telefont alig többért, 4000-ért.

Hiba, hiba, hiba.
Hiba, hiba, hiba.

Balszerencsénkre az utóbbit választottuk, ami most évente több ezer forintunkba kerül. Nem fog többé előfordulni, megígérhetjük. A következő hűségszerződés-hosszabbításnál végleg búcsút intünk az interneten kívüli világnak. A neten annyi minden elérhető ingyen is.

Több a hibaüzenet, mint a működés.
Több a hibaüzenet, mint a működés.

Megjegyezzük, ugyanaz a 120 MBit-es internet, ugyanolyan csomagban egy utcával odébb, alig 100 méterre ugyanannál a cégnél már nettó 1940 forintba kerül, 78 százalékkal többe. Ez az árképzés aligha a költségek+tisztes haszon elve alapján jött létre, inkább úgy tűnik, hogy az “amennyit csak kérni lehet érte” lehet a vezérelv. A szomszéd utcában ugyanis egyetlen körülmény más: a rivális szolgáltatónak nincsenek ott kábelei.

Az ÁFA-rendszer foltozgatása helyett valószínűleg sokkal jobban járnánk, ha igazi piacgazdaság lenne nálunk, igazi piaci versennyel.

(Jegyzet)

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.
Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás