Friss árfolyamok >>

Három százalék feletti nyugdíjemelés jön júliustól

2018. március 20. 16:20:00
A nyáron a magyarországinál magasabb, 3,2-3,4 százalékos nyugdíjemelésnek örülhet mintegy húszmillió német nyugdíjas, ami jelentősen meghaladja az ottani tavalyi inflációt. Ezt a magas foglalkoztatás és emelkedő bérszint teszi lehetővé.

Egyedülálló nyugdíjasok Karácsonya, 1975 (Bundesarchiv, Wikimedia Commons)
Egyedülálló nyugdíjasok Karácsonya, 1975 (Bundesarchiv, Wikimedia Commons)

A jó munkaerő-piaci helyzetnek, emelkedő béreknek köszönhetően meglehetősen bőkezű nyugdíjemelés várható Németországban – írják ma a német híroldalak. Nyugat-Németországban 3,2, Kelet-Németországban, a volt NDK területén 3,4 százalékos emelés lesz – jelentette be Hubertus Heil, az új szociális miniszter ma Berlinben.

Ezzel a keletnémet nyugdíjak a nyugatnémet szint 95,7 százalékáról 95,8 százalékára emelkednek. Célkitűzés, hogy 2025-re a két országrészben a nyugdíjak szintje egyforma legyen. Tavaly ebbe az irányba nagyobb lépést tettek, Keleten ugyanis 3,59, Nyugaton 1,9 százalék volt az emelés. (Rendszerint július 1-től szoktak emelni.)

A viszonylag nagy emelést a jó munkaerő-piaci helyzet és az emelkedő német bérek teszik lehetővé – mondta a miniszter. Az emelés több mint 20 millió nyugdíjast érint.

Kisebb nálunk a reálnyugdíj-emelés

Németországban az infláció tavaly átlagosan 1,7 százalék volt. Magyarországon 2018. január 1-től három százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, az infláció pedig 2017-ben éves átlagban 2,4 százalék volt. Erre az évre magasabb, 2,5-3,0 százalék közötti hazai inflációs becslések vannak.

Németországban az új kereszténydemokrata-szocialista kormány koalíciós szerződésében leírták, hogy a tartósan alacsony keresetűeknek minimálnyugdíjat fognak bevezetni, és növelik az anyaság ideje után járó nyugdíjat. Ezen kívül 2025-ig a nyugdíjjárulék nem haladhatja meg a bér 20 százalékát. Most 18,6 százalék.

A bevándorlásnak köszönhető

A Handelsblatt.com szerint, ha a béreknek megfelelően emelnék a nyugdíjakat, akkor Nyugaton csak 2,93, Keleten 3,06 százalék lenne az emelés. Egy sok éve bevezetett képletnek köszönhetően azonban most a nyugdíjak a béreknél jobban nőnek.

Ezt az okozza, hogy – nyilvánvalóan a bevándorlásnak köszönhetően – nagyobb lett a munkavállaló járulékfizetők aránya a nyugdíjasokéhoz képest. (Ugyanis Németországban is öregszik a társadalom, és bevándorlás nélkül csökkenne a munkaképes korúak aránya.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás