Friss árfolyamok >>

Ebből ma már nem lesz nyugdíj? Valami nagy gikszer van

2019. január 11. 10:40:00
Ma kellene utalni a nyugdíjakat, de egy hiba miatt ez eddig nem történt meg. A hiba nem a bankoknál van; az OTP szerint ma már nem érkezik meg a pénz, az Unicredit szerint sem biztos, hogy mindenki megkapja ma a pénzét, az Államkincstár szerint viszont igen. Cikkünket frissítettük!

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

"Az OTP Bank tájékoztatja ügyfeleit, hogy a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik. Megértésüket köszönjük."

- ez a közlemény jelent meg pénteken délelőtt az OTP honlapjának nyitóoldalán - ekkor már a "szokásoshoz" képest pár órás csúszásban volt a nyugdíjak utalása.

A bankszámlákra 12-én szokott megérkezni a juttatás, de mivel ez szombatra esik, a januári utalás 11-én esedékes a Magyar Államkincstár által közzétett menetrend szerint. Több portál - mfor.hu, index.hu, 444.hu - olvasói is jelezték, hogy ennek ellenére nem érkezett meg a pénzük, és az OTP tájékoztatása alapján ma már nem is nagyon fog.

A hiba nem csak az OTP, hanem minden bank ügyfeleit érinti. A CIB az alábbi tájékoztatást tette közzé:

Nem érkeztek meg a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól

A mai napra (2019.01.11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani az alábbi elérhetőségeken: Tel: +36-1-350-0155 +36-1-350-2755 +36-1-350-8580 +36-1-270-8800 +36-1-270-8999 +36-80-204-884 (Magyarországon belül vezetékes hálózatból ingyenesen hívható zöld szám). E-mail: nyufig@onyf.allamkincstar.gov.hu

A megadott számok egy híváskor ki sem cseng, egy másik részét pedig nem vették fel. Ha hivatalos információ érkezik, cikkünket frissítjük.

Frissítés: az Államkincstár szerint nincs fennakadás, érkezik ma pénz a számlákra

Cikkünk megjelenése után a Magyar Államkincstár azt közölte: "Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél." Azt írják: technikai okok miatt a bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása napközbeni utalással történik meg.

A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják

- írja az Államkincstár

A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el.

A Giro Zrt. pedig azt közölte: az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - azaz pénteken történő - kifizetéséről.  A Giro Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás.

Igazából senki nem mond semmit arról, mi történt valójában

A fenti közleményen túl a Magyar Államkincstár eddig többszöri érdeklődésünkre sem árulta el, milyen jellegű "technikai okok" miatt nem a szokásos időben érkezik a nyugdíj a számlákra. A kormányzati kommunikációtól pedig azt szerettük volna megkérdezni, mi a kormány álláspontja, véleménye a késésről, illetve hogy lesz-e következménye a csúszásnak, de válasz helyett újfent csak az Államkincstár fenti szűkszavú közleményét kaptuk.

Ebben viszont van egy apró, de fontos változtatás, ami a postai kifizetéseket érinti: január 14-én nem a (postai) kifizetések indulnak el, hanem csak a kincstár indítja el a folyamatot - a posta ez alapján "már január 16-án el is kezdi a nyugdíjak kézbesítését" - derül ki a frissített közleményből.

Frissítés2: már az UniCredit sem biztos benne, hogy ma lesz nyugdíj

Az UniCredit honlapján az alábbi közlemény jelent meg:

"Ezúton tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a külső szolgáltatónál fennálló technikai okok miatt a január 11-én esedékes nyugdíjak folyósításával problémák merültek fel az UniCredit Banknál is. Jelenlegi információink szerint a nyugdíjak utalása akár még január 11-én, de legkésőbb január 14-én, hétfőn megtörténik. Kollégáink a probléma elhárítását követően azonnal megkezdik a tételek jóváírását. Türelmüket és megértésüket köszönjük."

Ez ellentmond az Államkincstár korábbi közleményének, amelyben a mai nap folyamán megérkező nyugdíjakat ígértek mindenkinek.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás