Friss árfolyamok >>

Döntöttek: hamarosan munkába állhatnak a nyugdíjasok is

2017. december 6. 16:45:00
Elindultak a nyugdíjas-szövetkezetek a fővárosban, első lépésként az ország minden pontjára szeretnék eljuttatni megalakításhoz szükséges információkat.

Ajánlatunk

Hivatalosan is megalakult a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége Budapesten. A szervezet elnökének megválasztott Turi Dénes elmondta: érdekvédelmi szervezetként szeretnék képviselni a szövetkezeteket és segíteni a jó tapasztalatok terjedését. Az szervezet elnöke szerint első feladatként a következő néhány hónapban az ország minden részébe szeretnének eljutni és a nyugdíjas szövetkezetek alakításához és működtetéséhez szükséges információkat átadni az érdeklődőknek.

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket július 1. óta lehet bejegyeztetni. A cél, hogy a diákszövetkezetekhez hasonló eredményeket érjenek el egy éven belül, azaz jövő nyárra százra bővüljön a szövetkezetek, körülbelül 130 ezerre a tagok száma, és mintegy 40 milliárd forintnyi szerződést teljesítsenek évente – tette hozzá Kósa Lajos.

Égető a munkaerőhiány

Mi lesz a magyar nyugdíjasokkal? Még mindig rengeteg a kérdés - Tovább >>>

Ahogy arról korábban már írtunk, Karácsony Mihály szövetkezeti szakértő szerint mostanáig 74 nyugdíjas-szövetkezetet jegyeztek be, és a múltban bőven voltak rossz tapasztalatok a szövetkezeti rendszerre rárepülő ügyeskedőkkel, úgy gondolták, össze kell fogni a becsületesen működő szervezeteket. A szakértő hozzátette, erre azért is nagy szükség lenne, mert egyre több kisebb-nagyobb vállalkozást érdekelne az adózási szempontból kedvező - nem kell fizetni bizonyos járulékokat - foglalkoztatási forma, csak éppen nem tudják hová forduljanak.

A  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára  szerint a szövetkezetek lehetőséget adnak arra, hogy a nyugdíjasok önkéntesen munkát vállaljanak. A nyugdíjasok nem munkabérként, hanem tagi jövedelemként vehetik fel a munkájukért járó összeget, nem kell utána se egészségbiztosítási, se nyugdíj-járulékot fizetniük, csak személyi jövedelemadót. Dávid Ferenc elmondta: ez legalább 50-100 ezer nyugdíjast hozhatnak vissza a munkaerőpiacra.Erről itt olvashatsz bővebben >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás