Friss árfolyamok >>

Bedőlt devizahitelek: még több lakás kerül az államhoz

2017. június 14. 07:49:00
Jövőre is folytatódik a Nemzeti Eszközkezelő programja, az eddigi 35 ezer helyett már 36 ezer lakóingatlant vehet át 2018 végéig

A Magyar Közlönyben megjelent határozatokra hivatkozva a Világgazdaság azt írja: a szükséges forrásokat a jövő évi központi költségvetésből fedezik. A NET programját 2012-es indulása óta folyamatosan bővítik. Az eredeti, nagyon szigorú feltételeken enyhítettek, és a kezdeti 25 ezres keretet 2015-ben 35 ezresre növelték, mert a rendelkezésre álló kvóta gyorsan betelt.

Az eszközkezelő az idén március végéig már több mint 29 ezer lakás megvásárlását zárta le, ez összesen 115 milliárd forint költségvetési forrást emésztett fel, a felajánlások száma pedig 40 ezer fölött volt. Az ezer ingatlanról szóló bővítés tehát valószínűleg nem lesz elegendő arra, hogy minden igényt kielégítsen. A nem telesítő ingatlanhitelek volumene ugyan csökken, de ennek a hátterében a bankok portfóliótisztítása állat.

A Magyar Bankszövetség korábban úgy nyilatkozott, hogy 50 ezerre kellene növelni a keretet, hogy minden rászoruló beférjen a NET-be - olvasható a Világgazdaságban.

A programban részt vevők a piacinál jóval alacsonyabb bérleti díjat fizetnek, ugyanis egy NET bérlő átlagosan havonta 10 800 forint bérleti díjat fizet lakhatásáért. Az adósok az adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónap után, de legkésőbb a 72. hónap utolsó napjáig visszavásárolhatják a Nemzeti Eszközkezelőtől az otthonukat.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás