Friss árfolyamok >>

A munkahelyed segít lakást venni? Ha nem figyeltek, nagyot bukhattok

2018. január 4. 11:01:00
A munkavállalók és a munkáltatók körében is népszerű juttatási forma az adómentesen nyújtható lakáscélú támogatás, azonban nem árt tudni, hogy ezzel a cafeteriával is számos szabályt kell betartani, amelyek elmulasztása komoly anyagi következményekkel járhat.

Új építésű, eladó lakások. Mellette egy már lakott, új társasházi épület a főváros IX. kerületében. Kép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Új építésű, eladó lakások. Mellette egy már lakott, új társasházi épület a főváros IX. kerületében. Kép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Január elsején indult az új cafeteria periódus, és bár a munkavállalók jellemzően a nettó juttatás értéke alapján döntenek, a munkáltatóknak egyéb szempontokat is figyelembe kell venniük – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendkívül népszerű juttatási forma mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók körében a munkáltató által adómentesen nyújtható lakáscélú támogatás. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések elmulasztása komoly következményekkel járhat.

Mire kell figyelni?

Fontos feltétel, hogy a munkavállaló köteles a saját lakásával összefüggő körülményeket igazolni úgy, hogy a megfelelő iratokat, bizonylatokat a munkáltató rendelkezésére bocsátja. Ugyanakkor a munkaadó felelőssége, hogy azokat – akár házon belül, akár egy külső szolgáltató bevonásával – megvizsgálja és elbírálja az igényét az adómentes támogatás folyósításával kapcsolatban.

Fizesse a munkahelyed az albérletedet!

Idén az az eddiginél szélesebb körben és jóval nagyobb összegben támogathatja a vállalkozás a munkavállalói albérletét is. Ennek részleteiről ebben a korábbi cikkünkben írtunk >>>>

Az igazolnást se feledjük!

A munkáltatónak a lakás vásárlása esetén a folyósítás éve után május 31-ig, valamint építés, alapterület növelés, korszerűsítés valamint akadálymentesítés esetén a folyósítás évét követő második év május 31-ig rendelkeznie kell a támogatás folyósításáról a hitelintézet által kiállított igazolással.

Ha nem figyelünk?

Ha ezeket a lépéseket elmulasztják, akkor a támogatás munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, és az adóalap, valamint a járulékalap, a folyósított támogatás 20 százalékkal növelt összege lesz. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a már említett határidők jogvesztőek, vagyis azok elmulasztása esetén az adóhatóság egy esetleges vizsgálat során várhatóan nem tekint majd el a támogatás adóköteles jövedelemmé történő átminősítésétől.

Számolj velünk!

Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen!
A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

Ki nem figyelt?

„Kérdés a mulasztás kinek a hibájából ered. Fontos, hogy a munkavállalók már a választás, igénylés pillanatában tisztában legyenek a jogkövetkezményekkel, ha nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a szükséges dokumentumok időben rendelkezésre álljanak. Előfordulhat, hogy a munkáltató hibázik, ami a jelentős és utólagosan keletkező adókötelezettség miatt nem csak a céget, intézményt terhelő adófizetést vonja maga után, hanem jelentős adminisztrációval is jár, emellett pedig a munkavállalókat terhelő személyi jövedelemadó és egyéni járulékok miatt az alkalmazottak elégedettséget is negatívan befolyásolhatja” – mutatott rá Horváthné Szabó Beáta, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának igazgatója.

A Deloitte szakértője éppen ezért azt javasolja, hogy az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás nyújtása esetén a munkáltatók még időben, a cafeteria szabályzat elkészítésekor, felülvizsgálatakor, de legkésőbb a május 31-i határidő előtt vizsgálják felül gyakorlatukat, hogy a kedvezőtlen adókövetkezményeket elkerüljék.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás