Friss árfolyamok >>

Vége a részvénypiaci emelkedésnek? Nyakunkon az összeomlás?

2017. szeptember 26. 08:30:00
Tíz évvel ezelőtt csúcson voltak a részvénypiacok, majd jött a válság, az összeomlás. Most drágábbak a részvények, mint akkor voltak. Az Aegon Alapkezelő szakemberei szerint ennek ellenére érdemes még részvényeket tartani, nem várnak hirtelen összeomlást. Legalábbis ha a tőke változatlanul oda áramlik, és a vállalati eredmények is tovább javulnak.

Ajánlatunk

Pálfi György - Aegon Alapkezelő, Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2017
Pálfi György - Aegon Alapkezelő, Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2017

Meddig emelkednek még a részvénypiacok? – tette fel a kérdést az Aegon Alapkezelő és a Privátbankár.hu kisbefektetői szemináriumán Pálfi György részvényportfólió-menedzser. Tíz évvel ezelőtt volt a részvénypiacok válság előtti csúcsa. Ma már a részvénypiac érett állapotban van, a részvények hozama várhatóan nem lesz akkora a következő években, mint a közelmúltban volt.

Tíz éve, 2007-2009-ben mintegy 60 százalékot estek a részvénypiacok, 2009 tavasza óta viszont szinte folyamatos az emelkedés, és az árfolyamok megháromszorozódtak. A jegybankok a válságot likviditással próbálták ellensúlyozni, nagy kamatvágásokat hajtottak végre, a jegybanki mérlegfőösszegek hatalmas mértékben emelkedtek.

Drágák a részvények

Ez nagy támaszt adott a kötvényeknek, a hozamok soha nem látott mélypontra süllyedtek. Még Argentína is ki tudott bocsátani 100 éves kötvényeket, pedig a múltban rengeteg államcsődön ment keresztül.

A vállalatok eredményessége is felfutott a válság után, de azután stagnált, és ma végső soron lentebb van, mint 2007-ben (egy részvényre számolva). Sok vállalat vásárolt vissza részvényeket, ami által az egy részvényre jutó eredmény látszólag még jobban emelkedett. A részvénypiacok tehát sokkal drágábbak, mint 2007-ben voltak. Az előretekintő P/E (árfolyam/nyereség hányados) jóval az átlag felett van az MSCI World-ben 16-17 körül. Ez nem éppen vonzó belépési pontot jelent a részvénypiacon.

Lépni fognak a jegybankok

A kínai recesszió, a Fed kamatemelése, az infláció, a QE vége, Észak-Korea, számos olyan tényező van, amelyektől a befektetők tartanak, és amelyek piaci korrekciót okozhatnak. Pálfi György úgy véli, a Fed jóval engedékenyebb lesz, nem fog túl agresszívan kamatot emelni, lassan fogja a kamatemelési sorozatot végrehajtani.

A mostani havi 300 milliárd dollárnyi eszközvásárlást azonban előbb-utóbb nullára fogják redukálni a jegybankok, ez korrekciót indíthat be. A fejlett piacok adósságállománya stagnál, a fejlődő piacoké és így az összadósság szintje még nő. A kamatteher most alacsony, de ha újabb recesszió jön, akkor az adósság megint komoly problémává válhat.

Tőkeáramlás és nyereségek kellenek

Az elmúlt egy évben azonban mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon növekedési fordulat történt, meglódult a gazdasági teljesítmény. Ezzel a vállalati eredmények is nőttek, amíg ez a dinamika tart, addig a szakember szerint a részvénypiaci emelkedés is megmaradhat. Ha megáll az eredmények növekedése, akkor viszont előtérbe kerülhet a részvények túlértékeltsége. A jelenlegi moderált infláció is segítheti rövidebb távon a részvénypiacokat.

A globális tőkeáramlás is erősen befolyásolja a részvénypiacokat, 2016 októbere óta a kötvénypiacokról a részvénypiacok felé áramlik a tőke. Amíg ez a folyamat fennáll, addig a részvénypiacok is emelkedhetnek.

Nem csak a nyersanyagok

Optimisták a feltörekvő piacokkal kapcsolatban is, oda is áramlik a tőke. A fejlődő piacok részvényindexének összetétele megváltozott, már nem annyira a nyersanyagoktól függenek, mint korábban. A feltörekvő piaci index 35 százalékát a technológiai szektor adja, a második a bankszektor, már nem a nyersanyagok dominálnak.

Az Aegon Alfa, az alapkezelő abszolút hozamú alapja az egyik legnagyobb és legrégebbi a hazai piacon, 2006-ban indult, hozama évi 7,27 százalék volt, miközben az RMAX index hozama évi 3,52 – hangzott el.

Összeomlás vagy lemorzsolódás?

Fellegi Tamás, a Privátbankár.hu munkatársa szerint (kép lent) még nem volt ekkora mennyiségű jegybanki likviditásjavításra példa, mint most, az 1929-ben indult válság más helyzetet jelentett. A mostani válság nem okozott akkora visszaesést a fogyasztásban, mint a korábbi, pedig sok megtakarító az alacsony kamatokra úgy reagált, hogy még többet próbált megtakarítani.

Az óriási pénznyomtatás ellenére sem lett igazán infláció a piacon, befektetői szemszögből nem könnyű a helyzet. A tízezer milliárd dollár körüli összeg a kötvény- és részvénypiacokat is felfújta, anélkül nem jöhetett volna létre ekkora bikapiac. A jegybanki pénzek fokozatos visszavonása viszont lassan elkezdődik, pénzkiáramlás lesz a tőkepiacról pénzbeáramlás helyett. Nem tudjuk, lesznek-e nagy, összeomlásszerű korrekciók, mert a pénzkivonás lassú, fokozatos lesz.

Ciklikus ingatlanpiac

A múltban a nagyobb összeomlások esetén voltak nagyon jó befektetési lehetőségek, de időnként jött egy-egy hatalmas korrekció, mint az ázsiai válság, az orosz válság, a dotkom-lufi kipukkadása. Nagy szakadások és emelkedések váltogatták egymást. Ilyen mozgások most nincsenek, nincs érdemleges félelem a piacokon. Nagyon nehéz kitalálni, meddig fog tartani ez az állapot.

A magyar inflációkövető államkötvények özvegyeknek és árváknak, kockázatkerülő befektetőknek kiválóak, de komoly reálhozamot nem lehet velük elérni. Az ingatlanpiac pedig a kapitalizmusban szintén ciklikus, nem tudni, meddig fognak a hazai lakáshozamok magas szinten maradni – mondta Fellegi.

Éveink számától is függ

Veresegyházi Gábor, az Aegon Alapkezelő online értékesítési vezetője szerint megfelelően diverzifikált portfólióra van szükség, hogy ne forgolódjunk álmatlanul éjszakánként. A befektetési céltól, az időtávtól is függ, hogy milyen befektetési stratégiát választhatunk, ha például nyugdíjra gyűjtünk, és fiatalok vagyunk, akkor nagyobb kockázatot is fel lehet vállalni.

Az is fontos, mekkora hajlandóságunk van a kockázatvállalásra, ez egyéntől is függ. Az sem árt, ha ismerjük az egyes eszközöket, tudjuk, mit várhatunk tőlük, például mennyire likvidek.

Az is fontos szempont, kinek mennyi ideje van a befektetéseire. Ma már óriási információ-özönben élünk, amiből nagyon nehéz kiválasztani a fontos és helyes információkat. Akinek nincs ideje saját portfóliójának összeállítására, annak érdemesebb lehet szakemberekre bíznia a pénzét, akik csak ezzel foglalkoznak. Specializálódtak egy-egy piacra, némelyikük napi 10-12 órát foglalkozik egy-egy területtel.

Költségek skótoknak

Paku Dénes ügyfélkapcsolati munkatárs elmondta, hogy az Aegon online díjmentes értékpapírszámla-vezetést kínál, sőt a befektetési jegyek megvásárlása, visszaváltása, átváltása, valamint havi egy átutalás is ingyenes. Ez éves szinten sok tízezer forintnyi megtakarítást is jelenthet, ötmillió forintra és egy évre egy másik szolgáltatóhoz képest 177 600 forint megtakarítást számoltak.

Az Aegon Alapkezelő számításai szerint a vagyonkezelési díjak terén is jól áll, alapjainak TER-je (teljesköltség-mutatója) az esetek többségében alacsony.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás