Friss árfolyamok >>

Trump, Fed és Hexensabbat – ronda nap a tőzsdéken, két forinttal drágább az euró

2017. június 15. 18:54:00
Az amerikai technológiai szektor vezette az esést ma is, de a többi részvény is bekapcsolódott a kiárusításba. Európában voltak nagyobbak a mínuszok, Pesten is egyöntetű volt az esés. A forint gyengült, egy nap alatt két forinttal drágult az euró. A jegybankok hete ez, a Fed után a török, svájci, angol jegybank is döntött, holnap a japán következik.

A Fed szerda esti kamatemelése megfelelt ugyan a papírformának, a kommentárok azonban „héja” minősítést kaptak a piactól, azaz a további kamatemelés irányába mutattak. Ez hagyományosan rossza hatással van a részvények és kötvények árfolyamára egyaránt, de még tegnap inkább a technológiai papírok estek, ma már sok minden más is az USA-ban.

Este hatkor a Nasdaq indexe egy százalékos, az S&P 500 fél százalékos, a Dow Jones 0,2 százalékos mínuszban volt. Jött néhány makroadat is, azok sem voltak éppen izmosak. Nyilván az sem tett jót a hangulatnak, hogy a Trump elnök elleni vizsgálattal volt tele a sajtó.

Lecsorgott a BUX is

Európában még rosszabb volt a hangulat, az EuroStoxx fél százalékos eséssel végzett, de volt egy százalék feletti mínuszban is. A német index 0,9, a francia 0,5, a brit 0,7 százalékkal esett. Holnap lesz a Hexensabbat néven is ismert negyedév végi tömeges opciós, határidős termékkifutás, ami a hiedelmek szerint élénk ármozgásokat is okozhat. Keresztény vallási ünnep miatt (Úrnapja) Lengyelországban, Brazíliában és Ausztriában zárva volt a tőzsde.

Itthon a BUX index egész nap lefelé csorgott, végül 1,3 százalékkal esett, kissé az európai átlag feletti mértékben. Egyöntetű volt az árcsökkenés, az OTP 1,6, a Mol 1,5, a Magyar Telekom 1,7, a Richter 0,8 százalékkal ment le (9150, 21 700, 468, illetve 7145 forintra).

A dollár lesz a nyerő?

A dollár sokat erősödött, a forint nagyot gyengült, 2,2 forinttal drágább lett az euró, 308,20. Régiós jelenség volt, a többi térségbeli deviza is hasonlóan járt, még a cseh korona is megmozdult valamelyest.

Az Erste Befektetési szerint a Fed kamatdöntése után éles fordulat következett a dollárnál. Ebből a lendületből további dollárerősödés következhet, amit a technikai indikátorok is támogatnak. A brókercég 284,8 forintos kilépési pont mellett dollár/forintot venne (a mostani ár 276,55).

Jegybankok a köbön

A Fed után ma egy sor másik jegybank is ülést tartott, így a svájci, az angol, a török, a japán jegybank pedig holnap kerül sorra. Svájcban tartották a kamatokat, a Bloomberg által megkérdezett mind a 26 elemző erre számított. A frank kissé erősödött az euróval szemben. A Bank of England is változatlanul hagyta a kamatot, de a vezetők egy része már az emelés mellett szavazott. Erre érezhetően erősödött a font.

A török jegybank tartotta a kamatokat és kiállt a szigorú monetáris politika folytatása mellett. A líra kissé gyengült, de együtt más térségbeli devizákkal. A Bloomberg szerint a líra volatilitással korrigált kamatfelára (volatility adjusted carry on the currency, a hozam és a volatilitás hányadosa) 2016 májusa óta most a legmagasabb. A török államkötvények hozama relatíve magas, 10-11 százalék között van.

Rábát vegyenek?

Többet érhet a Rába, a beruházást mintha nem értékelné a piac – írja a KBC Equitas. „Hiába az induló stratégiai beruházások, az állami támogatás, illetve az útközben elért üzletfejlesztési sikerek, a Rába árfolyama az elmúlt egy évben beragadt az 1150-1250 forintos sávba” – folytatják.

Ha a következő években csak egy átlagos 1,9 százalékos bevételnövekedést sikerülne elérni, a részvények reális értéke akkor is 1435 forint lenne, ami több mint 20 százalékos felértékelődési potenciált jelenthet. Évek múlva komoly osztalékkifizetési potenciált is elérhet a Rába. A brókercég „vételi ötletet fogalmaz meg” a részvényekre, a célár 1435 forint, a stop-loss 1090.

Jön végre egy jó kis esés?

A szigorú Fed lehet a korrekció katalizátora? – teszi fel a kérdést az Erste Befektetési. „Az alapkamat további emelése negatív hatással lehet a részvények árfolyamára, a technológiai szektort különösen érzékenyen érintheti” – írják.

Az olaj kissé tovább csorgott lefelé a szerdai nagy zuhanás után. A nemesfémeknek híresen nem tesz jót a magas kamat, esnek is rendesen már második napja.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás