Friss árfolyamok >>

Továbbállnak a befektetők a magyar piacról

2018. június 14. 10:44:00 – Fellegi Tamás
A forint gyengülése, a hosszabb lejáratú állampapírok hozamának meredek emelkedése és a tőzsde gyengülése azt mutatja, hogy az évekig beáramló befektetések most távoznak. Amerika kamatot emelt, most minden szem az EKB-n, amely ma dönt, hogy végre beszünteti-e a kötvényvásárlási programot.

A forint ismét igen rossz állapotban van: egy euróért 321,30-at kell adni belőle. Egyidejűleg a hazai 10 éves államkötvény hozama is nagyot ugrott 3,5 százalékig, ezzel elérte, sőt túlszárnyalta a lengyel szintet, valamint a tavalyelőtt jellemző értéket.

10 éves magyar állampapír hozama
10 éves magyar állampapír hozama

Ezt úgyis tekinthetjük, hogy normalizálódott a helyzet: a korábbi, egészen 2 százalékig leszaladó hozam irreális volt. A jegybank inflációs célja 3 százalék, és mivel úgy tűnik, ez rövidesen teljesülni fog, a piac joggal vár el ennél kissé magasabb hozamot hosszabb távon. Ezért amíg ennél magasabb volt a kötvények ára (alacsonyabb a hozama), boldogan eladták azokat a befektetők.

Mindez egyúttal azt is jelzi, hogy vége az extrém alacsony kamatok korának, még ha az európai jegybankok ezt viszonylag nehezen is akarják elfogadni. Miközben Amerikában már nagy ütemre kapcsolt a kamatemelés, és most úgy tűnik, hogy jövőre már 3 százalék fölött lesz az alapkamat, addig Európában még mindig 0 a szint, és ma is még csak azt várjuk, hogy az EKB végre bejelentse a kötvényvásárlási program idei beszüntetését.

A tőzsdeindexek többsége ma esik, Amerika csak szerény mértékben került lejjebb, Ázsiában már komolyabb mínuszok voltak, Európában a nagyobb piacok fél százalék körül gyengülnek.

A BUX alig mozdul, a komponensek közül a Mol enyhén emelkedik 2640 forintig, az OTP fő fél százalékkal 9860 forintig, a Richter viszont 0,7 százalékkal gyengül 5464 forintig, a Telekom közel fél százalékkal 418,5 forintig.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás