Friss árfolyamok >>

Több milliárd eurós pénzmosás bitcoinnal

2018. február 12. 12:42:00 – Fellegi Tamás
Az Europol szerint 3-4 milliárd angol font, azaz 4-5 milliárd euró értékben történt pénzmosás a kriptodevizák, elsősorban a bitcoin felhasználásával Európában. A hatóságok szerint sürgős intézkedésekre van szükség a folyamat megfékezésére, de eddig elég lassan történtek a lépések.

Felfutott

A bitcoin megalkotói, majd támogatói azzal reklámozták az új eszközt, hogy a bankok kiiktatásával, ráadásul a névtelenség megőrzésével lehet vele fizetni, vagy akár nagyobb összegeket mozgatni. Nos, kinek a leghasznosabb ez a lehetőség? Azoknak, akik bűncselekményekből származó pénzeket akarnak tisztára mosni, a pénzek útját követhetetlenné tenni. A probléma kezdettől létezett, de csak a kriptodevizák nagy tavalyi árfolyam emelkedése és forgalmuk megnövekedése által keltette fel a hatóságok figyelmét.

Az Europol szerint az utóbbi időben indult gyors növekedésnek a kriptodevizás módszerek aránya az összes pénzmosáson belül: jelenleg 3-4 százalék körül van, és gyorsan növekszik. Úgy gondolják, itt az idő fellépni ez ellen ugyanolyan szigorúan, mint a szabályozott (banki, tőzsdei stb.) ügyleteknél. Eddig a rendőrség lehetőségei meglehetősen korlátozottak voltak, mivel nem lehetett beazonosítani, ki végez egy-egy kriptodevizás műveletet.

Ismert a módszer, nehéz fellépni

Ha pedig mégis csak sikerül valahol valakit azonosítani, esetleg a bűnözésből szánt pénz nyomára bukkanni, nincs lehetőség azt lefoglalni, mint a bankokban vagy más pénzügyi intézményeknél. Az Europol már azonosította a módszert, amivel a pénzmosás zajlik: a bűnözésből származó pénzt bitcoinra váltják, kisebb összegekre osztják, majd strómanokhoz küldik, akik visszaváltják és felveszik készpénzben, majd odaadják a rosszfiúknak.

A strómanokat roppant nehéz azonosítani, mivel rengetegen vesznek fel kisebb-nagyobb összegű készpénzt bitcoin ügyletek után, és közülük eddig nem tudták kiszűrni a bűncselekményben részt vevőket. Az Europol szerint a kriptodeviza iparág résztvevőit kellene rávenni, hogy együttműködjenek a hatóságokkal a bűnözők kiszűrésére. Ez ugyanakkor nem egyszerű, mert még azt is nehéz meghatározni, ki tekinthető iparági résztvevőnek?

Mi lesz az árral bűnözők nélkül?

Egyértelműen szóba jöhetnek a bitcointőzsdék, illetve működtetőik. Nem véletlen, hogy sok országban, elsősorban Ázsiában velük kezdték a szigorítást, esetenként be is tiltották őket, mivel nem találtak megfelelő módszert a hatékony szabályozásra. Az Europol szerint egyébként a legtöbb pénz, amit Európában kriptodevizák felhasználásával mosnak, az utcai kábítószer árusításból származik.

A kriptodevizák árfolyama az utóbbi hetekben nagy zuhanáson ment keresztül, a bitcoin közel 20 ezer dolláros csúcsáról 6 ezer alá esett, majd onnan korrigált, jelenleg 8700 dollár. Kérdés, hogy menyi idő alatt sikerül visszaszorítani a kriptodevizák által megvalósított pénzmosást, és hogy ez hogyan hat majd az árfolyamra. A pénzmosás szinte az egyetlen fundamentális ok, amiért ezeket az eszközöket használják, egyébként leginkább a spekuláció, az árfolyam emelkedésbe vetett hit képezi az irántuk mutatkozó kereslet alapját.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás