Friss árfolyamok >>

Száguldás: honnan kapja a hátszelet az OTP?

2017. június 14. 14:58:00
Az OTP ma is új történelmi csúcsra repítette a tőzsdeindexünket, ami a bank jó saját teljesítménye mellett a nemzetközi hangulatnak is köszönhető. Nagyon felülteljesítőek voltak az utóbbi egy évben az amerikai bankrészvények, de kisebb mértékben az európaiak is. Ha az olasz bankokat kihúzzák végre a csávából, az további hajtóerő lehet.

Az OTP hajtotta ma is új történelmi csúcsra a BUX index értékét, a részvényt mostanában több pozitív hatás is érte. Egyrészt a JPMorgan a héten felminősítette a papírt, 12 000 forintos célárat adva meg, miközben a részvény eddigi történelmi csúcsa is csak 10 970 forint volt. A bank saját részvények vásárlását is bejelentette. Ám fontos segítség lehet a részvényeknek, hogy az egész európai, még inkább az amerikai bankszektor felülteljesítő volt az utóbbi időben.

Az OTP egy év alatt 41 százalékkal drágult (osztalékkal is számolva inkább 43 százalékkal), eközben a BUX 38-cal, az európai, amerikai részvénypiac vagy az európai, amerikai bankrészvények ettől többé-kevésbé elmaradó mértékben. Egyébként teljesen logikus mindez, hiszen az OTP eredményei jók, likviditási problémákkal, rosszhitel-hegyekkel, mint egyes olasz, spanyol bankok, nem szembesül.

Az egyik vergődik, a másik terjeszkedik

Dél-Európában bankmentő akciókról beszélnek, épp a múlt héten vette meg az egyik spanyol bank, a Santander a másikat, a Banco Popular-t egy eurós jelképes áron, hogy kimentse. Még a német bankok sem sziklaszilárdak, jól jelzi ezt a Deutsche Bank nemrégiben történt feltőkésítése. Az OTP viszont nagyszerű likviditási mutatókkal rendelkezik, és azt tervezgeti, hogy a szabad pénzeszközeiből mennyit fordíthat terjeszkedésre, akvizíciókra (amiről várhatóan ősszel tudhatunk meg majd többet).

55 százalékos felpattanás

Az utóbbi egy évben az Stoxx 600 Banks (PR) európai bankindex 34 százalékkal ment fel, ezzel együtt is viszonylag alacsony szinten áll: kicsivel alacsonyabb, mint három éve, a 2007-es, havi adatok alapján valahol 530 pont feletti csúcsoknak pedig csak töredékét éri, 182 pont. Tavaly nyáron, a Brexit-szavazás után volt egy csúnya mélypont, amikor a mutató sok éves gödörbe, 117 közelébe is leesett, ehhez képest 55 százalék az eddigi felpattanás.

Nagyon felülteljesítő volt az utóbbi időben az amerikai bankszektor, amit két dolog is indokol pluszban: az amerikai kamatemelési ciklus jót tesz a bakok eredményességének, és múlt héten elfogadtak egy törvénymódosítást, amellyel lazítottak a szektor szabályozásán.

Európa jobban teljesít

Amint az Alapblog ábráján is látszik, az utóbbi időben a legnépszerűbb, legfelkapottabb befektetési célpontok között első helyen volt az európai részvénypiac, második helyen pedig a bankszektor következett. Ezt támasztják alá a grafikonunk adatai is, hiszen Európa és a Bankok mentek fel jobban az utóbbi egy évben. (A számok nem teljesen precízek, mert egyes mutatókban szerepel a kifizetett osztalék, másokban viszont nem.)

Az „Amerika felülteljesít” mantrát talán el lehet egy időre felejteni, most az EU van az élen az EU-barát választási eredmények nyomán. Ma a német DAX index döntött történelmi rekordot.

A spanyoloknak volt egy jó húzásuk

Úgy tűnik, a spanyol bankmentési akció növelte a bankok iránti bizalmat. Egy múlt heti Reuters-hír szerint nő az Olaszországra nehezedő nyomás, hogy szanálja ingatag bankrendszerét. Az „Európa beteg emberének” is nevezett, Görögországnál sokkal veszélyesebbnek tartott országban főleg a Popolare di Vicenza és a Veneto Banca szorulna feltőkésítésre, összesen mintegy 6,4 milliárd euróra. Ahhoz azonban, hogy az állam beléphessen, az EU-s szabályok értelmében először 1,2 milliárd eurót magántőkéből kell előteremteni.

Általánosságban jól muzsikál a gazdaság Európában, nem alakul rosszul az USA-ban sem. A bankok pedig érzékenyek a konjunktúrára, a gazdasági fellendülésből nagyobb mértékben képesek részesedni, mint más vállalkozások. Egy egységnyi gazdasági növekedés lehet, hogy több egységgel növeli a bankrészvények értékét. Hasonlóképpen ahhoz, amikor az aranybánya-részvények egy százaléknyi aranyár-növekedés nyomán jellemzően három százalékkal is drágulnak.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás