Friss árfolyamok >>

Szabad egy vámmal és egy fúzióval több? Íme a heti befektetői menü

2019. június 11. 10:51:00 – Csabai Károly
Jó hangulatban folytatódhat a hét a pénz- és tőkepiacokon. Az Egyesült Államok ugyanis mégsem vet ki vámokat Mexikóra, miután a két országnak sikerült megegyeznie a migrációs kérdésekben. Kína azonban még nem menekült meg, s Trump Európát is tovább fenyegeti, úgyhogy még korai lenne a kereskedelmi háborúban fegyverszünetről beszélni. Fordult állhat be viszont a Fiat-Renault sztoriban is, lehet, hogy mégis csak lesz fúzió.

Amíg a hazai tőzsde pünkösdhétfői álmát aludta, addig az amerikai, az európai és az ázsiai börzék is „dolgoztak”, méghozzá jól, hiszen valamennyiük indexe a pozitív tartományban zárta a hét első napját. S így is folytatták, hiszen kedd délelőtt ugyancsak zöldbe borult minden, ezúttal már a BUX is. Az olajárak is feljebb kerültek, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 1 százalékkal, 54 dollár közelébe, míg a Brent típusú valamivel több mint fél százalékkal, 62,5 dollár fölé. Az arany is tartja magát, 1330 dollár környékén tanyázik. A forint euróval szembeni árfolyama pedig tapad a másfél havi csúcsot jelentő 320-as szinthez.

Lássuk, mi lehet érdekes a befektetőknek.

1. A kereskedelmi háború árnyalatai

Mexikó fölül tehát lekerült a damoklészi vámkard azáltal, hogy a közép-amerikaik vállalták, megpróbálják megfékezni az USA-ba tartó migrációt. S most Donald Trump abban bízik, Kína is beadja a derekát. A világ legnépesebb országát az amerikai elnök azzal próbálja megegyezésre kényszeríteni, hogy ha nem jelenik meg Hszi Csin-ping a június 28-29-ei G20-as csúcson, akkor jönnek a további vámok. Míg Európában most éppen a francia bortermelők félhetnek, miután Trump úgy véli, amerikai társaik a tisztességtelen gall verseny áldozatai, ezért meg kell őket védeni.

2. Lassuló inflációk

Ez az eurózónában már tény, alapvetően az energiaárak mérséklődésének köszönhetően az árak mindössze 1,2 százalékkal emelkedtek májusban, szemben a korábbi 1,7 százalékkal, valamint a magasabb elemzői várakozásokkal. Az Egyesült Államokban viszont még várni kell arra, hogy kiderüljön, a pénzromlás üteme ott is fékeződött-e, ahogy arra a piac számít.

3. Fiat-Renault frigy újratöltve?

Legalábbis, ha hinni lehet a Wall Street Journal értesülésének, miszerint a japán Nissan mégis támogatná az összeolvadást, amennyiben a Renault hajlandó lenne csökkenteni a 43,7 százalékos részesedését a vállalatban. A távol-keletiek úgy jönnek a képbe, hogy a részesei a Renault és a Mitsubishi által alkotott hármas autóipari szövetségnek. A Fiat-Renault egyesülésről a Fiat vezérigazgatója és a Nissan vezetőségének egyik tanácsadója akár már ma egyeztethet.

4. Hazai részvénykilátások

Az OTP Bank papírjai folytathatják az emelkedést, miután sikerült a 12 400 forintos szint felett zárniuk – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. A Mol-részvények árfolyama is feljebb mehet, 3340 forint közelében húzódik az első fontosabb ellenállási szint. A Richter-papíroknak az 5100 forintos támaszon kell átvergődniük, hogy célba vegyék az 5300-as szintet. A blue chipek közül egyelőre a Magyar Telekom részvényei tűnnek a legvérszegényebbnek, nekik a 407-410 forint közötti sávból kellene kitörniük.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás