Friss árfolyamok >>

Mindenhol kapkodják a Richter gyógyszereit - hogy lett ebből profitcsökkenés?

2018. február 12. 10:29:00 – Gáspár András
Minden piacon növelte árbevételét a Richter 2017-ben, csak a - leginkább devizaárfolyamok változása okozta - pénzügyi veszteség miatt lett a várakozásoknál jóval alacsonyabb az éves profit. Az Esmya-vizsgálat tart, egyelőre csak becslések vannak arról, mekkora lehet az okozott kár.

Az árbevétel és az üzleti eredmény is szépen emelkedett a Richternél 2017-ben, a nettó nyereség viszont 21,1 százalékkal kisebb lett az előző évinél, messze elmaradva az összes elemzői várakozástól. A Portfolio.hu által készített elemzői konszenzus szerint az elemzők 108,8 milliárd forint árbevételre, és 9,2 milliárd forint adózott nyereségre számítottak a negyedik negyedévben - ehhez képest 110 milliárdos árbevétel és 6,6 milliárdos adózott eredmény volt a tényadat.

A két stratégiailag kiemelt terület, a nőgyógyászati és központi idegrendszert érintő készítmények adják a teljes árbevétel 57 százalékát. A nőgyógyászat árbevétele már 469,4 millió euró (a teljes árbevétel 40 százaléka) volt 2017-ben.

A nyugat-európai és az amerikai forgalom aránya növekszik. A tradicionális piacok közül a kelet-európai csökken. Az árbevétel valamennyi régióban növekedett, elsősorban Oroszországban (rubelben 6,1, euróban 20,2 százalékkal). A magyarországi árbevétel kismértékben, forintban 1,3, euróban 2 százalékkal emelkedett.

Az oroszországi piac értékben is tudott növekedni, de az euróban kifejezett árbevétel-növekedés nagyjából fele árfolyamhatásnak (a rubel felértékelődésének) köszönhető.

A bruttó fedezet euróban számítva 12,7 százalékot emelkedett (valamivel az árbevétel alatt), a pénzügyi tevékenység eredménye viszont lényegesen a tavalyi szint alatt alakult (37,9 millió eurós nyereség után 27,3 millió eurós veszteség) - ez okozta az adózott eredmény csökkenését. Miközben tehát az árbevételre (euróban kifejezve) pozitívan hatottak az árfolyamváltozások, a pénzügyi eredményre negatívan. A jelentős, pénzügyi veszteség  elsősorban a Követelések, kötelezettségek kiegyenlítésének realizált árfolyamvesztesége, valamint a Devizakölcsönök átértékelésekor képződött, nem realizált veszteségek következménye.

Az osztalék várhatóan az adózott eredmény csökkenésének arányában szintén kevesebb lesz; ez nagyjából 82 forintot jelenthet részvényenként a 2017-es eredmények után.

Esmya-vizsgálat: nincs bizonyíték arra, hogy lenne összefüggés a májkárosodás és a  gyógyszer között

Az Esmya a Richter egyik legfontosabb gyógyszere, nőgyógyászati kulcskészítménye, fogamzóképes korú felnőtt nőknél kialakult méhmióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére. 2017-re 80 millió eurós árbevételt várt a Richter ettől az egy terméktől, ezt az előrejelzést ráadásul novemberben 85 millió euróra javították. Az éves jelentés szerint azonban még ennél is jobban keresett rajta a cég: összesen 93 millió eurót hozott a társaságnak 2017-ben.

Decemberben azonban az európai gyógyszerügyi hatóság (EMA) vizsgálatot rendelt el az Esmyával kapcsolatban: négy esetben a gyógyszer alkalmazása idején súlyos májkárosodást szenvedtek a betegek, három esetben májátültetésre is szükség volt. Az előzetes vizsgálatok alapján nem zárható ki, hogy az Esmya alkalmazása lehet az ok. Február 9-én a vizsgálat keretében átmeneti intézkedésként az EMA illetékes bizottsága azt javasolta: új kezelést ne kezdjenek el Esmyával, de a folyamatban lévő kezeléseket be lehet fejezni. A vizsgálattal kapcsolatban a hétfői sajtótájékoztatón a társaság vezetése elmondta: jelenleg nincs olyan vizsgálat, ami összefüggést talált volna a májkárosodás és az Esmya használata között - mivel azonban eddig kizárni sem lehetett, ezért tovább folyik az elemzés.

Orbán Gábor elmondta: a tervezetthez képest 50 százaléknál biztosan nagyobb forgalomkieséssel számol a Richter idén az Esmya esetében. Részletesebben itt írtunk mai cikkünkben a vizsgálat friss fejleményeiről és hátteréről >>

Várakozások

Az Esmya körüli bizonytalanságok miatt egyes piacokra, és így a teljes árbevételre illetve eredményhányad-mutatókra nem ad ki előrejelzést még a Richter. A közzétett előrejelzések:

A Richter menedzsmentjének várakozásai az árbevétel alakulásáról a teljes 2018-as évre (2018. januárban)
Árbevétel várt változása Megjegyzés
Magyarország 2%
Kelet-Közép-Európa 0%
Nyugat-Európa ? Forgalom jelentős része az Esmyából jön
Oroszország 4% rubelben
Ukrajna -10% USD-ben
Egyéb FÁK 4% EUR-ban
USA -15% Vraylar-jogdíjak nélkül, mivel az nem a Richteren múlik
Kína 5%
Latin-Amerika 5%
Egyéb országok 0%

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás