Friss árfolyamok >>

Összeomlott az olajár, zuhannak a Mészáros-papírok

2018. július 17. 10:30:00 – Fellegi Tamás
Az eddig indokolatlanul magas olajár hirtelen 5 százalékot zuhant, kezd hatni a túlkínálat. Nem folytatta a forint a tegnapi erősödést, a török líra újra gyenge. Esik a Konzum és az Opus, a nagyok közül a Mol gyengélkedik. 148 forinton a 0 forintot érő Est Media, várják a messiást, aki milliárdokat ajándékoz a részvényeseknek.

Az utóbbi időben különös dolgokat produkált az olajár: először túl szélesre, 11 dollárra nyílt a WTI és a Brent típus közti rés, majd váratlanul összeszűkült 3 dollárra, végül mindkét típus emelkedett, noha bőséges a kitermelés világszerte.

Brent olaj
Brent olaj

Most hirtelen mintha helyreállna a rend: tegnap 5 százalékot zuhant mindkét típus ára, és ma is folytatódik az esés: a WTI 67, a Brent 72 dollár.

Közvetlen oknak megnevezik, hogy Trump mégsem lehetetlenítené el teljesen az iráni olajexportot (ezt új barátja, Putyin sem nézné jó szemmel), de a valódi ok a piaci fundamentumok érvényesülése lehet, melyeket más tényezők felülírták (például sok short pozíció, melyeknek zárulni kellett).

Úgy tűnik, a forint most talált egy stabil pontot az euróhoz képesti 323-as szinten, miután bő két hete összeomlott az árfolyam, a korrekciót követően pedig tegnap tovább próbált erősödni, de ez elakadt. A török líra közben újra mindenkori leggyengébb értékéhez közeledik, eurónként 5,70-en.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok >>>

A nemzetközi részvénypiacok eseménytelenek, a hazai börze ezzel több érdekességet is tartogat. A Mol fél százalékkal esik 2648 forintig, a Telekom majdnem egy százalékkal 405,5 forintig, nagy mozgás azonban a Mészáros-papírokban van (jobb megnevezést máig sem tudunk rájuk): a Konzum két százalékkal esik 2835 forintig, az Opus közel 3 százalékkal 597 forintig.

A teljesen üres, pontosan 0 forintot érő Est Media ma 146 forinton forog 5 százalék mínuszban, kíváncsian várjuk, hogy lemegy-e 0-ig, vagy jön egy jó tündér, és milliárdos nagyságrendben adományoz a részvényeseknek, ahogy ez tavaly az említett Mészáros-papírok esetében történt, igaz, hogy azok azért nem voltak üres cégek, csak tettek még beléjük sokszor annyi vagyont, amennyi eredetileg volt.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás