Friss árfolyamok >>

Oda Buda, Prága, Varsó, de nevethetnek a jenkik

2018. január 9. 18:38:00
Az amerikai tőzsdéken a gyönyörű évkezdet után tovább dübörögnek a tőzsdék, Nyugat-Európában is elég élénk volt a pezsgés. Nálunk, cseh és lengyel barátainknál, valamint a törököknél volt csak esés a kontinensen. Sok mutató szerint veszélyesen optimistákká váltak már a piacok. A bitcoin stagnál, új és új csúcsokat most az ether dönt.

Nemcsak a múlt hét volt az egyik legjobb évkezdet az amerikai tőzsdék történetében, ezen a héten is csak emelkedni tudnak a részvényeik. Az S&P 500 és a Dow Jones részvényindexek 0,4 százalékos pluszban vannak, a Nasdaq csak pár ponttal, 0,1 százalékkal megy fel. Elsősorban a bankok és az egészségügyi részvények drágulnak odaát.

Európa kissé vegyes volt, a német DAX csak 0,1, a francia CAC 0,6, az olasz index 0,7 százalékkal ment fel ma. Kontinensünkön csak a magyar, lengyel, cseh és török tőzsdék estek, szembe menve a globális hangulattal. A BUX 0,6 százalékkal csökkent, hasonló volt a két másik térségbeli tőzsde teljesítménye is.

A nagyok közül az OTP esett legjobban, 1,1 százalékkal 10 850-re, de a nap elején súrolta a 11 ezret is. A Mol negyed százalékkal, a Richter 0,7 százalékkal süllyedt, a Telekom viszont egy százalékkal felfelé ment. A forint kissé gyengült, 50 fillérrel 309,50-re emelkedett az euró ára.

A japánok csökkentik a lazítást

A kötvénypiac sem volt eseménytelen, az amerikai tíz éves hozam elérte az évi 2,5 százalékot, a japán jegybank pedig csökkentette a kötvényvásárlásra fordítandó összegeket. Növelve ezzel a várakozásokat arra, hogy előbb-utóbb lassan kihátrál ultralaza monetáris politikája mögül.

Ez erősítette a dollárral szemben a jent, amelyből most 112,50-et kell adni érte, fél százalékkal kevesebbet, mint tegnap. A dollár ma is erősödött az euróhoz képest, 1,1920 a keresztárfolyam.

Kevesebb volt az olajkút

Az olajpiac megint optimista, egy-másfél százalékos pluszban van az árfolyam, 2014 decembere óta nem látott szinten. Az olajpiaci hírek szokás szerint ellentmondásosak, az amerikai olajkutak száma csökkent a pénteki adat szerint, de sokan így is a kitermelés emelkedését várják.

A nemesfémeknek viszont nem tesz jót a dollárerősödés, 0,6-0,7 százalékos mínuszban vannak. Igaz, előzőleg viszont 11 egymást követő napon át emelkedett az aranyár, amire ritkán van példa.

Félj, amikor mások mohók

A bitcoin 15 ezer dollár környékén stagnált ma, ami új és új rekordokat döntött, az az ether (vagy ethereum). Az ether ma 1238 dolláron tetőzött, de most is kicsivel 1200 felett áll.

Fél, amikor mindenki mohó, és légy mohó, amikor mindenki fél – mondta egykor Warren Buffett, a világ legsikeresebb befektetőinek egyike. A Marketwatch most ezt idézi, és mellé olyan befektetői szentiment-mutatókat, amelyek aggodalomra adnak okot. Az Investors Intelligence Sentiment Survey felmérésének 54 éves fennállása alatt 2017 volt a második legoptimistább esztendő, csak 1976-ban voltak ennél is optimistábbak a megkérdezettek.

Veszélyes szintek

Az az után következő évben 11,5 százalékkal esett az S&P 500. Az AAII részvény-allokációs indexe 2000 óta nem volt ilyen magasan, mint decemberben, rekordközelben áll a részvénybefektetők eladósodottsága is. Számos mutató azt mutatja, hogy veszélyes szintekre ért a piac.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás