Friss árfolyamok >>

Nem vették be a gyomrok a Facebook-reformot, megijedt a 11 ezertől az OTP

2018. január 12. 18:47:00 – Eidenpenz József
Újabb és újabb rekordok dőlnek Amerikában, miután elindult a gyorsjelentési szezon pár nagybank jelentésével, de Európának is jutott egy kis áldás. A magyar tőzsdét az OTP húzta vissza, pedig már elérhetőnek látszott a 11 ezer feletti árfolyam. A Facebook jókora esést szenvedett el vitatott reformtervei miatt.

Elképesztő emelkedést mutatnak az amerikai tőzsdék, amelyek az idén még csak egyetlen napig tudtak valamelyest süllyedni. Most megint dőlnek a rekordok, a Donald Trump körüli új és új botrányokra a jelek szerint immunisak lettek a befektetők.

Megkezdődött viszont a gyorsjelentési szezon, nagybankok, mint a JP Morgan és a Wells Fargo, illetve a Blackrock alapkezelő tették közzé eredményüket. A JP Morgan egy, a Blackrock majdnem három százalékos pluszban van, a Wells Fargo stagnál. Az S&P 500 és a Nasdaq Composite index fél százalékos, a Dow Jones ipari átlag 0,7 százalékos drágulással dönti a csúcsokat.

Európában is emelkedés volt, amihez hozzájárulhatott, hogy az új német nagykoalíció végre körvonalazódni látszik. Az erősödő euró nyilván rosszul, az amerikai száguldás jól érintette a kontinensünk tőzsdéit, és így végül a német index 0,3, a francia 0,5, a brit 0,2, az olasz 0,5 százalékkal ment fel.

Nem vásárol fel mindent a Konzum

Itthon a BUX index negyed százalékkal emelkedett, a Mol, a Richter, a Telekom egyaránt 0,7 százalékkal drágult. Az OTP azonban megint megtorpant a 11 ezer forintos szint előtt pár forinttal, és 0,1 százalékkal esett.

Nem tervez további tőzsdei cégekben tulajdonrészt vásárolni a Konzum és a vele összehangoltan eljáró felek – jelentette be tegnap a társaság. A KBC Equitas szerint “a bejelentéssel a kispapírok piacán elindult pletykákra reagálhatott a cég, amik komoly árfolyam emelkedéseket okoztak a napokban”.

Trump vagy Obama a tőzsdekirály?

Donald Trump szívesen kérkedik azzal, hogy ő okozta a részvénypiaci ralit a megválasztása óta. Valóban, 20 százalékkal nőtt az elnökségének első egy éve alatt a Dow Jones. Csakhogy Barack Obama esetében ez a szám 40 százalék – jegyzi meg epésen a német N-Tv.de. Azt is hozzáteszik, hogy Obama megválasztása és hivatalba lépése között viszont volt 15 százalék esés. (A 2008-2009-es pénzügyi válság hektikus hónapjai voltak ezek, nem normál piaci körülmények – a szerk.)

Senkinek sem tetszik a Facebook-terv

Négy százalékkal 180,40 dollár közelébe esett a Facebook részvénye, ennek oka a cég által tervezett reformokban keresendő. Több családi, személyes, baráti megosztás, kevesebb vállalati, politikai hír lenne a cél, amit azonban sokan kritizálnak. Újságírók, médiaszakemberek azért, mert a megbízható hírek eltűnésétől tartanak, tőzsdei elemzők azért, mert attól tartanak, megcsappannak a hirdetési bevételek.

Martin Luther King napja miatt az amerikai tőzsdék hétfőn zárva lesznek.

Nyakunkon a kötvénypiaci fordulat

Gőzerővel erősödik az euró a dollárral szemben, 1,2130 az árfolyam. Az egyébként is, előtte is tartó folyamatot az EKB legutóbbi jegyzőkönyvének közzététele gyorsította csütörtök este és pénteken. A forint árfolyama nem sokat változott, kicsit erősödött, a csütörtök esti 309,0 után most 308,70 az euró bankközi árfolyama.

Ahogy tegnap is írtuk, sokasodnak egy kötvénypiaci fordulat jelei, ami a részvénypiacra is súlyos hatással lehet. Sokan attól tartanak, hogy a kötvénypiacok turbulens év, a kötvénybefektetők nagy veszteségek elé néznek. Ma 2008 óta először emelkedett a két éves amerikai államkötvény hozama évi két százalék fölé.

Stagnál a bitcoin

A bitcoin a szerda-csütörtöki, koreai indíttatású, Warren Buffett-nyilatkozattal és szabályozási kérdésekkel súlyosbított esése után ma nem mozgott sokat, az árfolyam lényegében két napja 13 000 és 14 000 dollár között ingadozik. (A kriptodevizák szabályozatlanságáról itt»»», különböző kriptodeviza-tévhitekről pedig itt»»» írtunk ma.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás