Friss árfolyamok >>

Napon belüli BUX-rekord, kiskereskedelmi armageddon

2019. november 19. 19:16:00
A BUX a nap elején, közepén soha nem látott szinten mozgott, de az amerikai nyitás után visszaesett. Az MNB kamatdöntése nyomán viszont erősödött a forint, majdnem két forinttal lett olcsóbb az euró. Az USA-ban a hagyományos kiskereskedelmi cégek nagy pofonokat kaptak, volt, amelyik majdnem 19 százalékkal esett.

Ígéretesen indult a nap a tőzsdéken, mivel az USA a Huawei kínai mobilcég üzletfelei számára átmenetileg kivételt engedélyezett a szankciók alól. Ezt a kereskedelmi tárgyalások szempontjából pozitívumnak értékelték a befektetők. Ám azután mégsem a jó hangulat dominált.

Az európai indexek vegyesen végeztek, a német DAX 0,1 és a brit FTSE 100 mutatók egy-két ezrelékes emelkedéssel, a francia, holland, belga részvényindexek hasonló csökkenéssel. Az USA-ban az ipari részvények Dow Jones Industrial indexe 0,3 százalékos mínuszban van, a Nasdaq Composite technológiai index ugyanekkora pluszban. Az általános S&P 500 pedig nulla körül stagnál.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal esett kedden, a hétfői rekordot azonban a nap elején, napon belül még tudta überelni. A mutató a nap nagy részében 44 ezer pont felett forgott, az eddigi maximum 43 916,55 volt. Az OTP-Mol-Richter trió minden tagja süllyedt.

Árfolyamok itt láthatók

Kiskereskedelmi apokalipszis

Az MNB most sem változtatott a kamatkondíciókon, az indoklásában sem volt lényeges változás. A forint erre látványosan erősödött, közel két forinttal 333,20-ra süllyedt az euró ára.

A Home Depot részvénye az USA-ban öt, a Macy’s papírja majdnem tíz, a Kohls Corp. 18 (!) százalékos mínuszban van, miután közzétették eredményeiket, előrejelzéseiket. Nem csoda, hogy egyes kommentárok egyenesen “kiskereskedelmi apokalipszisről” beszélnek. De mi is történt ezekkel a cégekkel?

A Home Depot (HD), a Kohls Corp. (KSS) És a Macy’s (M) árfolyama. Forrás: Tradingview.com
A Home Depot (HD), a Kohls Corp. (KSS) És a Macy’s (M) árfolyama. Forrás: Tradingview.com

A “kiskereskedelmi apokalipszis” már régi kifejezés, olyannyira, hogy külön szócikk is van róla a Wikipedián. Ez számos észak-amerikai hagyományos kiskereskedelmi üzlet bezárását jelenti, különösen a nagy láncoknál, 2010-től napjainkig.

Bezárási hullám nyomán

Több mint 12 000 üzletet zártak be olyan tényezők miatt, mint például a bevásárlóközpontok bővülése, a bérleti díjak növekedése, a Lehman-válság késleltetett hatásai és a fogyasztói szokások megváltozása. Nem kis részben pedig az e-kereskedelem növekedése miatt, jórészt olyan cégóriások, mint az Amazon.com és a Walmart versenye következtében.

Pedig a kiskereskedelmi cégek is igyekeznek alkalmazkodni. A Home Depot lakberendezési fókuszú lánc mai bejelentésének lényege az volt, hogy a hagyományos üzlethálózat és az internetes üzletág összeházasításának nem volt akkora az eredménye, mint várták. Emiatt csökkentették eredmény-előrejelzésüket – az idén már másodszor.

Megmaradhatsz az Amazonnal

A cég pedig sokat beruházott már az online üzletágba, hogy konkurenseivel (főleg a Lowe’s Cos Inc.) tudja állni a versenyt. Például olyan szolgáltatást indított, ahol az interneten meg lehet rendelni az árut, majd a boltban át lehet venni szekrényes automatákból. Így nem kell a futárra várni.

A Kohls csökkentette eredményterveit, bevételi előrejelzését, miután negyedéves gyorsjelentésében is elmaradt a tervektől. Ennek ellenére a cég azt reméli, hogy a jövőben az Amazonnal való együttműködése növeli majd az eredményét.

A nagy áldozat

A Macy’s esését részben azzal hozzák összefüggésbe, hogy kiderült, internetes oldalain adatszivárgás, adatlopás történhetett október közepén. Másrészt pedig azzal, hogy a Kohls rossz eredménye húzta le. De egyes elemzők ettől függetlenül is rossz befektetésnek tartják, olyan cégnek, amely a “kiskereskedelmi apokalipszis” nagy áldozata.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás