Friss árfolyamok >>

Nagy osztalék a Molnál, mélyponton a török líra

2018. március 13. 10:33:00 – Fellegi Tamás
Jól megy a Molnak, így extra osztalékot fizet, de a hírt, úgy tűnik, már előre beárazta a piac. Az Appeninn, a Konzum és az Opus gyengélkednek, sokat vártak a befektetők a tegnapi bejelentéstől. Ismét csúcson a Nasdaq, ezúttal az Apple és az Amazon vezetnek. Újabb mélyponton a hosszú távon is eső trendben lévő török fizetőeszköz.

Tegnap Amerikában a Nasdaq Composite ismét új csúcsra emelkedett, 7588 pontra. Az S&P 500 közben alig mozdult, az emelkedést a nagy technológiai és internetes cégek vezetik. Közülük kettő ért el soha nem látott magasságot tegnap: az Apple 182 dolláron és az Amazon 1600 dolláron.

Amazon
Amazon

Az Apple piaci kapitalizációja így 920 milliárd dollár, elérhető közelségbe került a kerek 1000 milliárd. Kérdés, kitart-e még az emelkedő trend, amíg ezt eléri.

Még három másik papír kapitalizációja nőtt gigantikusra az elmúlt időszakban: a Google, az Amazon és a Microsoft 750-800 milliárd dollár közötti értékkel büszkélkedhetnek.

Az ázsiai és európai piacok nem túl izgalmasak ma, ahogy a BUX sem mozdul érdemben. A Mol bejelentette, hogy egyrészt megnöveli rendes éves osztalékát 85 forintra, másrészt rendkívüli tételt, 42,5 forintot fizet a tavalyi, igen jól sikerült év után. Így az osztalék, amit rövidesen felvehetnek a részvényesek, összesen 127,5 forint lesz, ami a jelenlegi 3000 forint körüli árfolyamnál bő 4 százalékos osztalékhozam.

A papírt a kereskedés elején fel is rántották egy százalékkal 3050 forintig, a nyereség azonban egy óra alatt jórészt leolvadt. Nem kizárt, hogy az előző tőzsdenapok szédítő Mol-emelkedése ennek volt köszönhető, sokan számíthattak az osztalék-emelésre.

Az OTP nem mozdul a Richter, fél százalékkal csökken 5635 forintig. A Mészáros-papírok tulajdonosainak nem lehetett elég izgalmas a tegnapi bejelentés, miszerint az OTP Ingatlanbefektetési alap Appeninn részvényeket vásárol, így ma esnek ezek a papírok: az Appeninn 4 százalékkal 655 forintig, a Konzum közel 3 százalékkal 2920 forintig, az Opus 4,6 százalékkal 577 forintig.

Euró/török líra
Euró/török líra

A devizák piacán a török líra mozdul komolyabban: új mélypontra került, egy euróért 4,75-öt adnak belőle. A líra gyengülő trendje hosszú távon is látványos, 2015-ben pedig fel is gyorsult a folyamat. Jóllehet a líra kamata magas, a leértékelődés ennél nagyobb mértékű, így nem érdemes a kamatkülömbözetre spekulálni.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás