Friss árfolyamok >>

Mit csinált ma a forint, miközben két társa is történelmi mélypontra süllyedt?

2017. november 21. 18:52:00
Két térségbeli deviza, a török líra és a román lej is mindenkori rekord alacsony szintjére süllyedt ma, ha más-más okokból is. Nálunk is a forintot gyengítő, a kamatokat lenyomó lépéseket jelentettek be, és az euró meg is drágult, 314 forint felett is előfordult, de azután visszatért 313 közelébe. A részvénypiacokra visszatért a bika, főleg a technológiai papírok mennek jól.

Ajánlatunk

Jó volt a hangulat ma is a nemzetközi részvénypiacokon, az amerikai Nasdaq technológiai index újra rekordszintre került egy százalékos emelkedéssel, az S&P 500 0,7, a Dow Jones Ipari 0,8 százalékkal ment fel. Az emelkedés fő motorja a két százalékkal menetelő Apple, illetve általában a technológiai részvények. Mint a Micron, a Blackberry, a Facebook, a Tesla. A Marketwatch a két hétig tartó részvénypiaci lejtmenet után shortzárásokról beszél, és arról, hogy a Hálaadás hete a tőzsdén jó szokott lenni az USA-ban.

Az európai részvények is szépen drágultak, fél százalék körüli mértékben mentek fel az indexek. A hétfőn a német koalíciós tárgyalások kudarca miatt nagyot eső euró ma megnyugodott. A befektetők láthatóan nem törődnek azzal, hogy a német politikában hónapokig tartó űr keletkezhet. A német DAX még felülteljesítő is lett, 0,8 százalékkal emelkedett.

314 felett az euró

Itthon a BUX index is szépen emelkedett, fél százalékkal, mint az európai átlag (az EuroStoxx 50). Az OTP 1,0, a Mol 0,3, a Richter és a Telekom 0,2 százalékkal drágult. A CIG Pannónia öt százalékkal esett a gyorsjelentése közzétételének napján.

Izgalmas napja volt a forintnak, ahol az MNB a kamatokhoz ugyan nem nyúlt, de megint a kamatokat leszorító, közvetve a forintot gyengítő intézkedéseket hozott, bevezetett két új eszközt. Ennek nyomán az euró/forint, amely mostanában jellemzően 312 körül ingadozott, tegnap este pedig 312,50-en zárt, felugrott 314,20-ra is. Estére azonban visszatért 313,30-ra, bár ez is 70-80 filléres emelkedés.

Gyenge líra és lej

A török líra újabb nagy gyengülést produkálva ért újabb rekordalacsony szintre, miután a napokban újra nőttek a feszültségek Törökország és az USA, a NATO között. Ráadásul a török elnök nagyon unortodoxkodik, a kamatemelés ellen beszél. Lehet, hogy azt majd a piac mégis ki fogja kényszeríteni, kérdés, mikor. Minél tovább húzzák, annál nagyobb kamatemelésre lehet szükség, mint 2014 elején, amikor 4,5 százalékról emeltek 10 százalékra. (A török helyzetről délután itt írtunk.)

Történelmi mélyponton volt a román lej is az ottani belpolitikai feszültségek és a jegybankelnök egyik nyilatkozata nyomán, amelyben azt mondta, nem próbálják minden áron megtartani az árfolyamot. A nap végére azonban visszaerősödött. A lengyel zloty és a cseh korona szintén erősödött ma.

Újabb hozamcsökkenés jöhet

Az Equilor szerint az MNB intézkedéseinek hatására “jelentősnek mondható hozamcsökkenés indulhat majd a 3 és 5 éves állampapír-piaci hozamok esetében, de a 10 éves lejárat piacán is érzékelhető változás lehet”. A folyamat egybecseng a jegybank korábban megfogalmazott céljaival, a rövid lejáratú hozamok után a hosszabb lejáratú hozamok leszorításán dolgoznak.

Az Erste elemzői szintén úgy gondolják, hogy “mindkét intézkedés egyértelműen a hosszabb kamatok/hozamok általánosan vett további csökkenésének irányába mutat, s emellett a jelzáloglevél vásárlással célzottan a hosszabb távú hitelek kamatfixálását is el kívánja érni a jegybank”. A döntés után fenntartják a korábbi várakozásikat, miszerint mind a rövid kamatok, mind a hosszú hozamok csökkenésére látnak még továbbra is teret.

A három hónapos bankközi BUBOR kamat a negatív tartományba is kerülhet, a tíz éves referenciahozam 2 százalékig eshet. “Továbbra sem várjuk a hazai kamatkörnyezet normalizációját 2019-2020 fordulója előtt” – írják.

A bitcoin csak megy és megy

A bitcoin először esett ma, 8000 dollár alá, miután nyilvánosságra került egy 31 millió dollár kárt okozó hacker-betörés, lopás az egyik kriptodeviza-cégnél. Később azonban újra felfelé kúszott, újabb rekordok felé, a 8400 dollárt is megközelítette az ára.

Elon Musk ismét pénzt kér a befektetőktől – írta az Equilor blogja. Az új Roadsterből az első 1000 darab rögtön gyűjtői kollekció lehet, nem kevesebb, mint 250 ezer dollárért (66,3 millió forintért). Ahogy a Model 3 esetében, most is foglalózni lehet az autókat 5000 dollárért, de ezt követően további 245 ezer dollár megfizetésére kötelez a Tesla 10 napon belül, ha a gyűjtői darabok egyikére fáj a fogunk. A részvény ma több mint két százalékkal emelkedik.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás