Friss árfolyamok >>

Melyik rosszabb? A DAX-halálkereszt vagy Zuckerberg 900 milliós kiszállása?

2018. március 20. 19:06:00 – Eidenpenz József
Az európai tőzsdék egy rossz hangulatindex nyomán szépen emelkedtek, de az ellentmondás csak látszólagos, mert valójában a gyengülő eurónak örültek. Az USA-ban szerény pluszokat látunk, de a Facebook-ot ma is alázzák. Ijesztő a DAX technikai képe, magához tért a bitcoin, megugrott az olaj. Itthon emelkedett az OTP és a Richter, Waberer’s-részvények jönnek a piacra.

Megy a munka Frankfurtban - EPA / Frank Rumpenhorst
Megy a munka Frankfurtban - EPA / Frank Rumpenhorst

A csúnya hétfői esés után kedden ismét jó volt a tőzsdék hangulata, főleg Európában, a német, francia, olasz indexek 0,6-0,7 százalékkal mentek fel, a brit 0,3 százalékkal. Az európai részvényeknek jót tett, hogy a dollár végre komolyabban erősödött, az euró gyengült, mintegy 0,6 százalék volt az elmozdulás (1,2260 az árfolyam). A német ZEW konjunktúraindex váratlanul visszaesett, vélhetően a vámoktól való félelem miatt, ez adhatott lökést az euró/dollárnak.

Az USA-ban az S&P 500 index csak 0,1, a Dow Jones 0,4 százalékkal emelkedik, a Nasdaq Composite stagnál. Nem csoda, kedden is a Facebook-ot szapulja mindenki, és vizsgálja az illetékes amerikai hatóság, így a hétfői 6,7 százalék után ma is 5,5 százalékos mínuszban van.

Az olajipari részvények viszont felfelé húzzák a piacot, miután az olajár két százalékkal megugrott, a közel-keleti feszültségek és Venezuela termelésének valószínű csökkenése miatt.

Mészárosék kissé javítottak

Miután a BUX indexnek hétfőn kellett behoznia a többi piac csütörtök-pénteki esését is, egy jókora zuhanással, kedden már 0,7 százalékos emelkedéssel a többi térségbeli tőzsdéhez hasonlóan viselkedett. Az OTP és a Richter 1,2 százalékkal ment fel, a Mol 0,3 százalékkal esett.

Árfolyamoldalunk itt látható

Bár a Mészáros-papírok árfolyamára mostanában mintha a közelgő választások erősen rányomták volna a bélyegüket, ma a Konzum stagnált, az Opus és az Appeninn 2-3 százalékkal emelkedni tudott. A forint minimális mértékben gyengült, az euró 311,50 volt.

A kereskedelmi háború és a kamatemelés árnyéka is nyomasztja még az amerikai tőzsdéket. Holnap lesz a nagy nap, amikor a Fed kamatdöntő ülést tart (magyar idő szerint várhatóan este nyolckor jön róla hír).

Waberer’s-eladás indul

A Waberer’s ma este bejelentette, hogy tulajdonosa, a B.V. CEE Transport Holdco S. à r. l. megkezdi célzottan legalább 2 615 462 darab Waberer’s-részvénye  értékesítését. Ez mintegy 40 millió eurót képvisel, a Waberer’s részvénytőkéje 15 százalékát. Az eladás gyorsított könyvépítéses eljárás keretében történik  intézményi befektetők számára, és  a Waberer’s közkézhányadát mintegy 41 százalékra emeli.

Halálkereszt a DAX-on

Halálkereszt látható a DAX grafikonján, ami a nevéből fakadóan értelemszerűen nem túl jó hír a befektetőknek – írta ma délelőtt a KBC Equitas. “Az elmúlt 10 évben csak a látványosabb piaci megtorpanások idején láttunk ilyet, ha tehát pánikolni nem is kell, képben lenni a lehetséges kimenetelekkel, azok bekövetkezési esélyével, és az esetleges reagálásra való eszközökkel aligha árt” – foglalták össze. Rossz vége volt a hasonló helyzeteknek 2008 januárjában, 2011 augusztusában és 2015 szeptemberében.

Bitcoin-erősödés és Facebook-fennfentes

A bitcoin árfolyama 8800 dollár körül van, mintegy 1500 dollárral a vasárnap reggeli mélypont és 500 dollárral a hétfő délutáni érték felett, miután a G20-tanácskozásról inkább pozitív hírek érkeztek. A kriptodevizákkal kapcsolatban a szervezet legalábbis nem elutasító. (Erről itt írtunk bővebben.)

Mark Zuckerberg Facebook-tulajdonos az idén mintegy 900 millió dollár értékű Facebook-részvényt adott el, ezzel mintegy 40 millió dollárt spórolt meg. Ennyivel kevesebbet érnének ugyanis az eladott részvényei a mostani esés után – számolta ki a Marketwatch.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás