Friss árfolyamok >>

Megugró számok az inflációnál és a koronavírusnál is

2020. február 13. 11:42:00 – Király Béla
Két megdöbbentő számadat is napvilágot látott csütörtök reggel. Egyrészt a magyar infláció 8 éve nem látott mértékűre gyorsult, másrészt a koronavírus kapcsán a korábbi becslésnél jóval nagyobb számú fertőzöttről adtak számot a kínai hatóságok. Az információk természetesen a tőzsdéket sem hagyták hidegen.

Szerdán szárnyaltak a nemzetközi részvénypiacok mind a nagy európai tőzsdéken, mind a tengerentúlon újabb történelmi rekordok születtek. Ha már rekord, akkor egy számunkra kevésbé örvendetest is érdemes megemlíteni, soha ilyen gyenge nem volt még ugyanis a forint az euróval szemben. A hét elején még nyugodt hangulat után úgy tűnik most ismét felpörögnek az események, lássuk mire figyelnek a befektetők.

1; Meglepő ugrás a magyar inflációban
A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal voltak magasabbak januárban az egy évvel korábbinál - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak legutóbb 2012. decemberben emelkedtek az idén januárinál nagyobb mértékben, akkor 5,0 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés. A hír meglepő volt, az elemzők ugyanis ennél jóval visszafogottabb áremelkedéssel számoltak. A megugró infláció a forint árfolyamára is hatással lehet, ezzel korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

Az adatra egyébként reagált a jegybank, és Nagy Márton alelnök azt mondta, hogy nem félnek használni a rendelkezésre álló eszközöket. Az MNB alelnöke úgy vélte, az infláció márciusra visszatérhet a jegybanki toleranciasávba.

2; Drasztikusan megugrott a koronavírusos betegek száma
A kínai hatóságok csütörtök reggel közel 15 ezerrel több betegről adtak számot, így a vírus immár 60 ezer embert fertőzött meg. A közlés szerint nem a betegség terjed gyorsabban, hanem a diagnosztikai módszerek változtak. A nyugati kommentárok a jelentős számú növekedés mellett azért is aggódnak, mert az eset rávilágít arra, hogy Kínában vélhetőleg kozmetikázzák az adatokat, és továbbra sem lehet pontos képet kapni arról, hogy mi is folyik az országban. A hír hatására a szerdán még szárnyaló részvénypiacok lefordultak, és csütörtökön világszerte gyengültek a tőzsdék.

3; Recesszió esetén mindent bevetne a Fed
Jerome Powell egy bizottsági meghallgatáson elárulta, hogy egy következő válság esetén ismét agresszív mennyiségi lazítással reagálhatnak, illetve kommunikációs eszközökkel is harcolnának a visszaesés ellen, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyanakkor a jegybankelnök hozzátette, hogy a jelenlegi kamatszint mellett a kamatcsökkentés tekintetében nincs túl nagy mozgástér. Ezzel halkan üzent Donald Trumpnak is, aki folyamatosan további agresszív kamatvágást szorgalmaz, és megkérdőjelezi a jegybank szakértelmét.

4; Nagyot esett a kínai autóeladások száma
Jelentősen, 18 százalékkal visszaesett az új autók eladása januárban Kínában elsősorban az új koronavírus hatására, de közrejátszott az is, hogy lassul a gazdaság növekedése. A kínai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a CAAM csütörtökön azt közölte, hogy januárban 1 millió 941 új járművet értékesítettek, 18 százalékkal kevesebbet tavaly januárhoz képest. Decemberben a visszaesés jóval kisebb, 0,1 százalék volt.

A hír nem igazán kedvező a nagy német autógyártóknak, amelyek komoly piaci részesedéssel bírnak az ázsiai országban. Közvetve pedig a magyar gazdaságra is hathat a történés, és tovább lassulhat a decemberben megtorpanó iparunk.

5; A vártnál gyengébb eredmény miatt zuhant a Cisco
Az informatikai cég 2,9 milliárd dolláros eredményt ért el, ami egy részvényre vetítve 77 centet jelent. Ezzel szemben a várakozások 3,2 milliárd dolláros eredményt és 76 centes EPS-t jósoltak, olvasható az Equilor hírlevelében. A Cisco árbevétele 3,5 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest 12,01 milliárd dollárra, elemzők 11,97 milliárd dollárt becsültek. A vállalat 36 centes osztalékfizetést jelentett be, ami 3 százalékkal haladja meg az előző negyedéves szintet. Az eredmény nagy része, 72 százaléka szoftvereladásból származik, ami 7 százalékkal lett több, mint tavaly ilyenkor. A Brexittel és a kínai kereskedelemmel kapcsolatos bizonytalanságok terén pozitívak a vezetők. A koronavírus okozhat némi zavart a vállalat eredményében, ugyanis Kína adja az árbevétel 2 százalékát. A gyorsjelentés hatására a papírok zárás után 4,6 százalékot csökkentek.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás