Friss árfolyamok >>

Már nem csak a FAANG-részvények zuhannak, további forinterősödés jön?

2018. november 20. 18:33:00 – Eidenpenz József
Tovább zuhannak az amerikai technikai részvények, de az iparvállalatok is felsorakoztak hozzájuk. Az MNB nem változtatott a kamaton, a forint is nyugodt maradt, egy elemző inkább erősödést vár tőle. A bitcoin zuhanása egyelőre megállt, az olaj viszont csúnyán beszakadt.

Ismét a FAANG részvények (Faceboook, Amazon, Apple, Netflix, Google) vannak a középpontban Amerikában, de már nem csak ezek zuhanása taszítja lefelé az indexeket. A mutatók nagyjából vissza is tértek a 2017 végi szintre, lenullázva az idei nyereségeket.

Az ipari részvények is csatlakoztak, így a Nasdaq Composite technológiai index csak 0,6 százalékkal esik, az S&P 500 egy, a Dow Jones ipari átlag másfél százalékos mínuszban van. Akinek még jó kedve van, az a Fekete Péntekről és a diszkont áron adott részvényekről viccelődik. (A nagy akciók az amerikai boltokban e hét pénteken, a csütörtöki Hálaadás utáni napon lesznek.)

Az európai részvényekből is hasonló kiárusítás folyik, a német DAX 1,6, a francia CAC 1,2, a brit FTSE 100-as index pedig 0,8 százalékkal esett a végére. Az európai perifériát még jobban adják, Milánó és Prága 1,8, Madrid 1,6, Athén 3,9, Isztambul 3,1 százalékkal zuhant.

Emelkedett a Mol és a Telekom

Kedves barátaink, a lengyelek tőzsdeindexe csak 1,3 százalékkal ment ma lejjebb, a pesti BUX pedig 0,7 százalékkal megúszta. Az OTP részvénye 1,4 százalékkal 11 290-re, a Richter egy százalékkal 5270-re süllyedt, a Mol és a Telekom viszont fél százalék körül emelkedni tudtak (3110, illetve 430).

További árfolyamok itt láthatók

A magyar bankok bankja, az MNB nem változtatott a kondícióin, a forint is lényegében változatlan, 321,40 az euró ára. A CIG Pannónia közzétette eredményeit, a részvény fél százalékkal emelkedett. Az Opus és a Konzum 3-4 százalékkal süllyedt.

320 alatti euró/forintot várnak

A dollár fél százalék körüli mértékben erősödött ma, ennek lehet betudható, hogy míg a német és amerikai állampapírokat erősen vették, két másik hagyományos menekülőeszköz, az arany és ezüst kissé alacsonyabb áron forgott.

Az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint az MNB üléséről megjelent közlemény “nem tartalmazott új információkat“, a forint piacán továbbra is nyugalom van. “A lassú forinterősödés folytatódhat a következő hetekben, jó esély van a 318-320-as tartomány elérésére is”. A dollár-forint már ingatagabb, de “ez a dollár mozgásának köszönhető, itt továbbra is a 275-290-es sávban várjuk az árfolyammozgást” – írják.

Sokáig marad a kamat

Az Erste Befektetési szerint az MNB döntése teljesen összhangban volt az előzetesen várttal. Az “októberben 3,8%-ra emelkedő inflációra a vártnak megfelelően reflektált a jegybank”, azt a “volatilis” (erősebben ingadozó) tételeknek tudták be. A monetáris politika csak fokozatosan változik majd, várhatóan jövő év végén is 0,9 százalék lesz az alapkamat.

Valósággal összeomlott az olaj árfolyama, öt százalék körüli mínuszban van. A kommentárok szerint Oroszország és Szaúd-Arábia kitermelése csúcson van, és kétségek merültek fel az OPEC-kvóták hatékonyságával kapcsolatban.

Szünet a bitcoin-zuhanásban?

A bitcoin és a többi kriptodeviza esése jelenleg legalábbis megállni látszik, a vezető termék 4400 dollár körül érte el mélypontját, hogy pontosan hol, az tőzsdétől függ. Innét 4800 környékére kapaszkodott vissza az utóbbi pár órában. Egyébként körülbelül egy hét alatt értékének közel 30 százalékát vesztette el, és kritikusai most igazolva látják korábbi jóslataikat. (Nincs mögötte valós érték, nullára fog esni stb.)

A Bloomberg azt írja, hogy a bitcoin mostani medvepiaca a harmadik legnagyobb a kriptodeviza történetében, 78 százalékosra tehető a szánkázás a tavaly decemberi csúcs óta. A 2011-es zuhanás 93, a 2014-es 86 százalékos volt, de mindkettőt rövidesen új emelkedő szakasz követte. A többi kriptodeviza, az “altcoin”-ok esése rendszerint jóval meghaladja a bitcoinét, ahogy egy éve emelkedésben is túlszárnyalták.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás