Friss árfolyamok >>

Lesz összeomlás, vagy sem? Megszólalt S. Gy. volt társa

2019. okótber 8. 18:31:00 – Eidenpenz József
A tőzsdék ma is esnek, sokan nem bíznak abban ,hogy a két nap múlva kezdődő amerikai-kínai tárgyalások sikeresek lesznek. Az egyik híres tőzsdeguru szerint még évekig is tarthat a tőzsdék emelkedése, nincs semmi ok a pánikra. Soros György volt társa viszont élete legrosszabb tőzsdei összeomlását jósolja.

(Fotó: 123rf.com)
(Fotó: 123rf.com)

Ma a tőzsdék hangulata ismét rossz. Két nappal az amerikai-kínai tárgyalások folytatódása előtt a befektetők pesszimisták ezek kimenetelével kapcsolatban. A szeptember, október, november egyébként is gyakran bizonyulnak viharosnak a részvénypiacokon.

Európában és az USA-ban ma többnyire 1,0-1,2 százalékkal estek a fontosabb indexek. A hazai BUX is hasonlóan, 0,8 százalékkal süllyedt. A forint gyengébb lett, az euró 334,10.

Fel-le, fel-le, ezt játsszák mostanában a tőzsdeindexek, de mintha inkább a lefelé irány dominálna. Azért még nem vagyunk túl rossz helyzetben sem, az S&P 500 index például e pillanatban 2909 pont, miközben a júliusban beállított történelmi csúcs 3028 volt. Mindössze négy százalékkal van tehát alatta.

További árfolyamok itt láthatók

Mit mondanak a guruk?

Ahogy lenni szokott, vannak borúlátók és derűlátók, vészmadarak és totális elégedettséget sugárzó kincstári optimisták. De nézzük néhány olyan gurut, akik előrejelzése bizonyítottan jól be szokott jönni (és meggazdagodtak ezen).

Hagyjuk figyelmen kívül a média ijesztgetéseit, a bikapiac él és virul – mondja több évtizedes tőzsdei pályafutással a háta mögött a veterán, Jeffrey Saut, a Capital Wealth stratégája. Akinek különösen jó érzéke volt a piaci visszaesések megjósolásához a Marketwatch szerint.

Nincs itt a vége

Szerinte nincs itt az ideje az ijedezésnek, ragaszkodik ahhoz, hogy a bikapiac továbbra is él és a részvénypiaci rally még távolról sem ért véget. A portálnak adott interjúban úgy véli, az emelkedő vagy eső trendek 5-25 évig is kitartanak, de ezen az időszakon belül kisebb bika– vagy medvepiacok közbejöhetnek.

A legtöbb befektető nem elég tapasztalt ahhoz, hogy felismerje ezeket – mondja. Az egyes bikapiacok átlagos hossza szerinte valójában 15 évnél is több. Lehet rajta vitatkozni, hogy a mostani 2008 októberében, 2009 márciusában vagy 2013. áprilisában kezdődött. A lényeg, hogy még évek is lehetnek hátra a végéig, pedig szinte senki sem hisz benne – mondta Saut.

Mit mutatnak a félvezetők?

A befektetők szerinte „félnek a haláltól”. A média ugyanis meggyőzte őket arról, hogy recesszió közeledik. Túlságosan hisznek a “puha adatokban”, mint például a gazdasági felmérések. Ha tényleg recesszió jön, miért tartják magukat olyan szépen a legérzékenyebb részvények, elsősorban a félvezetők papírjai? Sokkal jobban, mint az S&P 500? – teszi fel a kérdést Saut.

A Philadelphia Semiconductor Index, a félvezető-szektor társaságainak indexe és az S&P 500 általános részvényindex ebben az évben (Tradingview.com)
A Philadelphia Semiconductor Index, a félvezető-szektor társaságainak indexe és az S&P 500 általános részvényindex ebben az évben (Tradingview.com)

A guru az S&P 500-tól még kilenc százalékos emelkedést vár, 3200 környékére. Egyébként jól előre jelezte már az 1987-es krachot is, és 2008 októbere óta következetesen a részvénypiac emelkedését várja. (A piac 2009 márciusában, valamivel a 2008 októberi szint alatt találta meg a mélypontot.)

Dollár a szakadék felé?

A másik guru, akit ma emlegettek, Jim Rogers, Soros György egykori társa. Ő főleg a dollárt ekézi, amelynek fundamentális alapjai “szörnyűek”, de rövid távra mégis vásárol belőle. Szerinte ugyanis még lesz egy utolsó rúgása a zöldhasúnak, egy nagy ugrás felfelé, mielőtt a szakadék felé venné az irányt.

A dollár erejét jelző index (DXY). A magasabb értékek erősebb dollárt jelentenek egy nemzetközi devizakosárhoz képest. (Tradingview.com)
A dollár erejét jelző index (DXY). A magasabb értékek erősebb dollárt jelentenek egy nemzetközi devizakosárhoz képest. (Tradingview.com)

Az emberek azt gondolnák, hogy az amerikai dollár biztonságos menedék, de nem az – tartja. Szerinte aki dollárt vásárol, az nincs észnél, így nyilván ő sem. De azt feltételezi, hogy a világ többi része sem épeszű, és még egy ideig mindenki dollárt fog vásárolni – derült ki a Rogers által a Real Vision-nak adott interjúból.

Buborék jöhet

A Soros-féle Quantum Fund létrehozásánál a 1970-es években segédkező befektető, akinek nevét egy árupiaci index is viseli, azt jósolja, hogy a dollár végül túldrágul, buborékká válik. Ekkor eladni készül az amerikai devizát. Arra számít, hogy a következő két vagy három évben nagy turbulencia várható a piacokon, ekkor törik majd meg a dollár lendülete is.

A legrosszabb medvepiac jön?

Rogers szerint a dollár valójában számos ellenszéllel kell szembenézzen. Az Egyesült Államok „a világ legnagyobb adós nemzete”, és olyan országok, mint Kína, Oroszország és Brazília keményen dolgoznak azon, hogy alternatív nemzetközi valutát találjanak.

Rogers arra készül, hogy átnyergel a kínai renminbi-re vagy az aranyra, amikor érzi, hogy vége a dollárnak. Már nincsenek amerikai részvényei, és valójában csak az orosz részvények iránt érdeklődik. Kitart korábbi jóslata mellet, hogy az „élete legrosszabb medvepiaca” következik. (A medve a kitartó tőzsdei áresések, a bika az emelkedések jelképe – a szerk.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás