Friss árfolyamok >>

Klimax a parketten, csúcson az euró

2018. január 12. 11:01:00
Tavaly ugyan sokszor meglepődtünk a pesti börzén a kisebb részvények vágtáit és visszaeséseit látva, de a mai nap mind közül egy unikum, angol nevén klimax, csúcsra járás utáni visszazuhanás. A nagyok közül a Telekom esik, Amerika megint nagyot emelkedett, a dollár viszont 3 éves mélyponton.

Ajánlatunk

Elképesztő méreteket öltött a spekuláció a kispapírokban a pesti börzén, és ezen egyáltalán nem kell csodálkozni azok után, hogy Mészáros Lőrinc tavalyi bevásárlása néhány cégbe hogy felhúzta azok részvényeinek árfolyamát. Most sokan azon gondolkoztak, vajon mit vesz a befektetői csoport legközelebb, ezért több kisebb cég papírjait lelkesen venni kezdték,  de Konzum tegnapi tájékoztatása, miszerint a csoport nem tervez további tőzsdei akvizíciókat, lehűtötte a kedélyeket.

Nordtelekom, ma délelőtt
Nordtelekom, ma délelőtt

Nyitás után még a tegnap lemaradt vevők voltak túlsúlyban, a legnagyobb érdeklődést övező, és ma is +/- 50 százalékos sávban köthető papírt, a Nordtelekomot gyorsan fel is rántották 50 százalékkal, de aztán megérkeztek az eladók, és a papír percek alatt a felér esett, 43 forintig. A kerekedést többször aukciókkal kellett megszakítani a túlzott ármozgások miatt: a papír újra felszaladt 70 forintig, majd visszaereszkedett a tegnapi záróár fölé. Nap végéig még sok érdekesség lehet: 30 és 87 forint között mozoghat a papír.

A másik hasonló pályát leíró részvény a Futuraqa volt: árfolyama 100 forintig szaladt fel, majd 74-ig zuhant vissza, majd 82-83 forint lett, ami 10 százalékos mínusz tegnaphoz képest. A harmadik fürge papír a BIF volt: 2180-ig szárnyalt, majd 1700-ig zuhant, onnan kissé magához tért. A nagyok közül a Telekom esik egy százalékot 470 forintig, a BUX meg sem mozdul.

Amerikában tegnap immár egy sokadik emelkedő nap zajlott, sokadszor mentek történelmi csúcsra az indexek, de hozzá kell tenni, hogy az euró 1,21 dollárig erősödött, azaz a dollár gyengült, mégpedig 3 éves mélypontra, így az amerikai részvények az európai befektetőknek messze nem drágultak olyan sokat, lehet, hogy ez vételre ösztönzi őket.

Euró/dollár. Az euró ledolgozta a 3 évvel ezelőtti esés felét
Euró/dollár. Az euró ledolgozta a 3 évvel ezelőtti esés felét

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás