Friss árfolyamok >>

Kellemetlen hírek érkeztek, a történelem második legrosszabb hetéről beszélnek

2018. december 14. 18:49:00 – Eidenpenz József
A gazdasági növekedés globális lassulásával kapcsolatos aggodalmak miatt nagyot esnek ma is az amerikai tőzsdék, az európai mutatók valamivel kisebbel megúszták. A BUX index a Mol-nak köszönhetően tudott elsősorban felszínen maradni, az olajár esése lehetett emögött.

Pocsék napjuk volt a tőzsdéknek kezdetben Európában, az indexek mélyrepülését azonban csillapította, amikor kiderült, hogy Kína autók és autóalkatrészek vámját függeszti fel három hónapra. Másrészt viszont Kínában 15 éve nem látott mélypontra kerültek a kiskereskedelmi eladások, ami az ország gazdasági növekedésével kapcsolatban komoly aggodalmakat keltett.

Eközben a japán Tankan-jelentés is romló környezetről számolt be, az Eurozónában pedig négy éve nem látott alacsony szintre süllyedt az üzleti aktivitás. Nem csoda, hogy végül minden európai index pirosban zárta a napot, a Stoxx 600 index pedig 0,6 százalékkal csökkent.

Az USA-ban az európai piacok zárása után tovább süllyedtek az indexek, az S&P 500 1,6, a Nasdaq 1,5, a Dow Jones ipari átlag 1,9 százalékos mínuszban van. Az egészségügyi és a tech-részvényeket adják leginkább.

Lassan gyengül a forint

A BUX index megmaradt negyvenezer felett, csodák csodájára egy ilyen napon is össze tudott hozni egy 0,2 százalékos emelkedést. Ezúttal főleg a Mol miatt, amelynek valószínűleg az eső olajár tett jót. A részvény 1,6 százalékkal 3146-ra emelkedett. A mostanában remekül viselkedő OTP viszont kissé korrigált, 0,7 százalékkal 11 760-ra süllyedt.

További árfolyamok itt láthatók

A Richter picit felfelé, a Telekom és az Opus kissé lefelé mozdult el. A forint megint gyengült valamelyest, negyven fillérrel feljebb, 323,80-on volt este az euró.

Azbeszt a hintőporban

A General Electric a tegnapi felpattanás után megint 2,5 százalékos mínuszban van, de a Johnson & Johnson felelős valójában a Dow esésének negyedéért a Marketwatch szerint. A kozmetikai óriásnál egy babahintőpor összetétele okozott botrányt, a részvény árfolyama majdnem tíz százalékkal esik.

Az európai autórészvények végül mínuszban zártak, főleg néhány banknak és légitársaságnak sikerült pluszban maradnia Európában. Az utóbbiaknak vélhetően azért, mert az olaj megint mélyrepülésre váltott, két százalék feletti mínuszban van, a WTI 51,10 dollár, a Brent 60,20.

Ezért mentek a bankok

A bankoknak a német pénzügyminiszter megnyugtató nyilatkozata segített a Deutsche Bankkal kapcsolatban. Szerinte senkinek nincs álmatlan éjszakája a minisztériumban e pénzintézet miatt.

A Wedbush nevű cég 440 dolláros Tesla-célárfolyammal jött ki, miközben a piac ennél sokkal pesszimistább, a célárak átlaga 333 dollár – írja a német Teleboerse.

Óriási tőkekivonás

A Bank of America Merrill Lynch szerint 27,6 milliárd dollárt vettek ki egyetlen hét alatt az amerikai részvényalapokból, ez a történelemben a második legrosszabb hét volt ilyen szempontból. Az áresések az utóbbi időben 4000 milliárd dollárral csökkentették az amerikai részvénypiac értékét.

Viszont az előretekintő P/E (árfolyam/nyereség) mutató szempontjából három éve nem volt ilyen olcsók az amerikai részvények. (Erről a témáról írtunk délután itt is.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás