Friss árfolyamok >>

Gyülekeznek a felhők, még a Mészáros-cégek sem tudtak erősödni a fúzió hírére

2018. okótber 20. 13:59:00
Immár második hete zajlana rég nem látott folyamatok a részvénypiacokon, az eddigi emelkedő trend megtörésének veszélye mutatkozik. Nálunk a hét eseménye a Konzum és az Opus fúziójának bejelentése volt, a cégek értéke azonban csak rövid időre ugrott meg egyelőre.

Borús jelek mutatkoznak a világban, miután múlt héten összeomlásszerű folyamatokat láthattunk Amerikában, aztán úgy tűnt, hogy ezeket elfelejthetjük, de a hét végére mégiscsak rosszul alakultak a dolgok.

S&P 500 index
S&P 500 index

A legfontosabb index, az S&P 500 küzd a 200 napos mozgóátlaggal, nem tudott tartósan visszaemelkedni fölé, a Nasdaq Composite pedig, amely évek óta nem is járt a szint közelében, most újra alázárt, immár a második héten.

Ez azt jelenti, hogy nem csak 1-2 napos ijedelem volt a piacokon, hanem eljöhet akár a tartós korrekció ideje, amit támogatna az, hogy a világ jegybankjai immár több pénzt vonnak ki a rendszerből, mint amennyit nyomtatnak. Ez pedig nagyon sok év, az úgynevezett eszközvásárlási programok elindítása óta nem fordult elő. Egyszer pedig óhatatlanul ennek is el kell jönnie, véget ér a fedezetlen pénz időszaka, és jön annak visszavonása, így az ezekből a pénzekből fújt ingatlan-, és részvénypiaci lufik óhatatlanul ereszteni fognak.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite, régóta először a 200 napos mozgóátlag (piros vonal) alatt


A főbb európai tőzsdéken is zajlik ez a folyamat: a német DAX 2017 elejei értékére esett vissza, a francia index éves mélypontját közelíti, az olasz pedig meredek zuhanásba kezdett, de ezt indokolja az olasz költségvetés körüli huzavona.

DAX
DAX

A hazai tőzsde összességében egész jól bírta a viharokat, a Mol egyenesen éves csúcsa közelében van 3000 forint körül, az OTP 10 350 forintos értéke is egész jó az utolsó fél éven belüli teljesítményével összevetve, ugyanez vonatkozik a Richter 5350 forintos árára.

A hét fő érdekessége a Konzum és az Opus egyesülési szándékának bejelentése volt, utána a két papír ára a magasba is emelkedett, de aztán a visszaesett a bejelentés előtti szintekre. A Konzum 320 forintig ugrott a hírre, de a hetet 260 forinton zárta, az Opus 460-ról 540 forintig szállt, de a pénteki záróár csak 474 forint lett.

A hónap sztorija a 4iG volt, melybe nem rég vásárolt bele a Mészáros-csoport, a papír a hó eleji 400 forint alatti árról 1000 fölé emelkedett, majd 970 forinton zárt.

4iG
4iG

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás