Friss árfolyamok >>

Fenyegetéssel felérő megnyugtatás, miből marad ki ma az OTP?

2018. okótber 22. 11:01:11 – Eidenpenz József
Az ázsiai után az európai tőzsdei hangulat is pozitív, az emelkedés egyik motorja a bankszektor. Kína kedvező intézkedéseket helyezett kilátásba, és Olaszország kapcsán is jött egy-két jó hír, ami az emelkedés irányába hatott, főleg a bankoknál. A szaúdiak viszont ijesztő kijelentést tettek.

Olaszország adósságbesorolását pénteken este lerontotta a Moody’s, így az már csak egy fokozattal van a “bóvli” kategória felett. Ezt meglepően jól fogadták ma a tőkepiacok, hiszen az olasz index 0,8 százalékos pluszban van. Valószínűleg ennél erősebb lépést vártak. Ma egész Európában emelkednek az indexek.

Az egyik nyertes a bankrendszer, a német és az olasz bankok indexe is egy-két százalék közötti pluszban ingadozik délelőtt. Bár az OTP nem mindig mozog együtt a nemzetközi trendekkel, ha ma nyitva lenne a magyar részvénypiac, jó eséllyel nálunk is szép emelkedés lenne. A forint árfolyama egyébként alig változik, az euró 323,10, de reggel volt 322,60 is.

A jó nemzetközi hangulat egyik fő oka az lehet, hogy a régóta gyengélkedő kínai részvénypiac kapott egy nagy lökést. A kínai hatóságok ugyanis gazdaságélénkítő intézkedéseket helyeztek kilátásba. A Shanghai Composite index ennek nyomán 4,1 százalékos száguldást mutatott be, Hong Kong 2,3, Tokió 0,4 százalékkal ment fel.

Amerika is zöldre válthat

Egy másik ok, hogy az olasz politika kissé békülékenyebb hangnemre váltott. A miniszterelnök jelezte, hogy kész leülni az EU vezetésével a nézeteltérések megbeszélésére.

A német, francia, brit indexek 0,8, 0,5 és 0,1 százalékkal emelkedtek, az amerikai határidős mutatók is emelkednek. Az S&P 500 futures 0,2, a Nasdaq Composite hasonló terméke 0,6 százalékos pluszban van. Választottak a lengyelek, Varsó indexe nulla körül billeg.

Fenyegetéssel felérő megnyugtatás

A kínai gazdaság kilátásai háttérbe szorítottak ma egy csomó aggodalmat: az olasz helyzeten kívül a Szaúd-Arábiával folytatott vitát, az amerikai-orosz atomegyezmény felrúgását, a siralmas képet mutató Brexitet. Ráadásul a kanadai jegybank a héten várhatóan kamatot emel majd, követve az USA Fed-jét. (Az EKB is ülésezik a napokban, de attól csak az eddigi kommunikáció megerősítését várják.)

Szaúd-Arábia nem akarja megismételni az 1973-as olajembergót, amikor a fejlett nyugati országoknak nem szállítottak a nyersanyagból – írta a Reuters. Ez nem lehet túl megnyugtató az olajpiac számára, még a kérdés felmerülése sem túl békés jellegű. Mások szerint a november 4-én bevezetendő Irán elleni szankciók emelik az olaj árát.

Az olaj jelenleg fél százalék körüli pluszban van, ezzel a Brent megint kissé a 80 dolláros szint fölé lendült (80,20). Emelkedőben az arany, az árfolyam 1228 dollár.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás