Friss árfolyamok >>

Esik az olaj, zuhan a Mol, a Mészáros-cég palotát vásárol

2018. február 9. 10:50:00 – Fellegi Tamás
Tegnap Amerikában újra pánikszerű részvényeladások zajlottak, nálunk most a Molt találták meg az eladók, az OTP kritikus támasz szinten tartja a piacot. Szépen terjeszkedik az Appeninn, van is nagy forgalom a részvényben. Gyenge a forint, de most a régiós valuták is ereszkednek. Masszívan esik az olajár.

A tegnapelőtti amerikai tőzsdenap már sejtetni engedte, hogy maradtak még bőven eladók, miután az S&P 500 index lefordult az 50 napos mozgóátlagról (a grafikonon kékkel). Tegnap meg is jött a zuhé: négy százalékot sikerült esni, akárcsak hétfőn, viszont miután az index még nem érte el a 200 napos mozgóátlagot (pirossal), meg sem rendült még az emelkedő trend.

S&P 500. Még csak a novemberi szintekig esett vissza
S&P 500. Még csak a novemberi szintekig esett vissza

Ázsiában is estek az indexek, ma ebben Kína járt élen: a Sanghaj Kompozit index 4 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng 3 százalékkal gyengült. Európában a nagy index ma már nem esnek, megtették ezt tegnap, viszont a elővették az eladók a kisebb piacokat, köztük a pesti börzét is.

A BUX a nyitás után több mint egy százalékot esett, igaz, ebből sokat ledolgozott, már csak fél százalék a mínusz, 38 680 ponton van az index. Az esést a Mol vezeti, amely már tegnap délután kapott egy nagy sallert: úgy tűnt, mintha valaki téves megbízást adott volna, mert 2950 forintról hirtelen 2870-ig esett. Utána magához tért kissé a papír, de miután ma reggel 2812-ig is leöntötték, úgy tűnik, hogy megjelent 1-2 méretes eladó, akik nem túl finoman kezelik az eladás gombot.

Túlértékeltek a részvénypiacok? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

A túlzott leöntés utén most ismét jött egy kis megnyugvás az olajpapírban, 2866 forinton kereskednek vele, de még ez is közel 1 százalék mínusz.

A pesti börze szempontjából azonban továbbra is minden az OTP-n múlik: a világban zajló tőzsdei szakadások ellenére szépen tart a 11 ezer forintos szint, melyet a papír 10 és fél év után a közelmúltban tört át, új csúcsra ment, és amíg fölötte marad, megtartja az egész piacot, lévén közel 40 százalékos súlya a BUX-ban.

OTP, minden a 11 ezer forintos szinttől függ
OTP, minden a 11 ezer forintos szinttől függ

A nap érdekessége még a hazai börzén, hogy a tegnapi ügylet után ma az Apeninn újabb méretes ingatlanvásárlást hajtott végre, mégpedig úgy, hogy ezt a Konzum finanszírozza, cserébe alaptőke-emelés folytán Appeninn részvényeket szerez. A Konzum-csoport tehát, vagy ahogy a befektetők jobban ismerik, a tőzsdei Mészáros-birodalom tovább terjeszkedik. Az Appeninnt meg is tépték, de érdekes módon most rengeteg eladó is van: a papír 6 százalék pluszban van 700 forinton, és már 600 millió forintnyi forgott belőle.

A forint gyengült, eurónként már 311,60 az árfolyam, most azonban kissé a cseh korona is visszaesett 25,30-ig, a lengyel zloty is 4,19-ig.

Nagyot esett az olajár: a WTI 60,60 dollár, a Brent 64,40. Ezen azonban egyáltalán nem csodálkozunk, a túlkínálat hosszú távon fennmaradhat, ezen az áron Amerika ontja a palaolajat, sőt lassan megelőzheti Szaúd-Arábiát és Oroszországot, és a világ legnagyobb olajkitermelője lehet.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás