Friss árfolyamok >>

Ennél a befektetésnél nagy vérengzés várható szeptemberben

2017. augusztus 21. 14:58:00
Látványos nyereségek és hatalmas vagyonvesztés forrása volt egyszerre az utóbbi egy évben a VIX index, de lehet, hogy nemsokára fordul a kocka. A nagy ijesztés nemrég Korea kapcsán megvolt, de a szeptember is forró lehet. A brókercégek már nagyon készülnek a vérengzésre.

Jó nap ez a mai, hogy a VIX indexről írjunk, mert az index közeli határidejének értéke, 14,57 pont majdnem pontosan ott van, mint egy évvel ezelőtt. A sima VIX, amelyet a hírekben emlegetnek, eközben 25 százalékkal emelkedett 14,36 pontra, de a valóságban az üzleteket nem ezen az elméleti értéken, hanem a határidős árakon lehet kötni.

Másrészt az utóbbi néhány hét különösen izgalmas volt a VIX piacon, egyeseknek meggazdagodást, másoknak rohamos vagyonvesztést hozhatott. Ez a kockázatos termékek között is kiemelkedően kockázatos eszköz többek között az ETF-ekhez (tőzsdén kereskedett alapokhoz) hasonlító, de azoknál kockázatosabbnak tekintett ETN-eken keresztül érhető el.

Majdnem megvolt a kétharmad

Közel egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy csendes piaci időszakokban, ha nincs nagy pánik és összeomlás, a volatilitás-index vásárlása kész anyagi csőddel kecsegtet, mert a távolabbi határidős árak többnyire jóval magasabbak, mint a közeliek. (Magas a contango, más néven kamattartalom.) A vételi pozíciót a határidős piacon csak magasabb áron lehet újrakötni, a lejárathoz közeledve pedig folyamatosan esik az értéke. Tehát a vételi pozíciónk értéke is.

Az eladóknak ellenben jól megy a soruk, ők megnyerik nagyjából azt (mínusz költségek), amit a vevők elveszítettek. Így történt ez az utóbbi egy évben is: míg a közeli határidős VIX alig, csak 0,3 százalékkal emelkedett (az Investing.com szerint), a VIX vételre szakosodott VXX jelű ETN nem kevesebb, mint 63 százalékkal zuhant, 63 dollár környékéről péntek estig 13,30-ra. Vagyis egy vevő majdnem kétharmadát elbukta befektetésének.

Havi tíz százalék kamat?

A VIX-shortolás egyik ismertebb eszköze, a XIV nevű ETN viszont majdnem kétszeresére emelkedett, heti adatok alapján pénteken az egy évvel ezelőtti szint 102 százalékán állt, vagyis aki ebbe fektetett, megkétszerezte a vagyonát. (Dollárban, annak árfolyamváltozását figyelmen kívül hagyva.) Ahogy az várható volt, viszonylag nyugodt piaci körülmények között a magas kamattartalom (contango) az eladóknak ketyegett, havi több, esetenként akár tíz százalék is jöhetett így kamatos kamattal egy éven keresztül, így aztán összejött az évi 100.

Ehhez azonban jókora szerencse is kellett. Tavaly sokkal hektikusabb volt a VIX index, idén azonban a Trump-rali, az amerikai elnök megválasztása nyomán rendkívül alacsony szintre süllyedt. Sokáig sok éves minimum környékén stagnált, sőt a nyár elején történelmi mélypontokat is megnézett. Ez az eladóknak most különösen kedvezett.

Két nap alatt 60 százalék

Mindehhez az is hozzájárult, hogy egyre többen jöttek rá, milyen jó dolog is VIX indexet eladni, az eladási pozíciókon a kamatjellegű jövedelmet beseperni. Ezzel tovább nyomva le a határidős VIX árát. Azért alacsony a volatilitás, mert a részvényárak emelkednek, vagy azért emelkednek a részvényárak, mert a volatilitás alacsony? – teszik fel a kérdést egyes szakértők.

A volatilitást a kockázat mérésére is használják, az alacsony volatilitás elvileg arra utalna, hogy a kockázat alacsony. Ám egyre többen kongatják a vészharangot, hogy ez hosszú távon nem fog tudni így maradni, köztük nagy befektetési bankok és hazai brókercégek is. Főleg miután az első komoly jele ennek augusztusban meg is volt: miután Észak-Korea konkrét atomtámadással kezdett el fenyegetőzni, az USA meg visszafenyegette, a volatilitásindex két nap alatt óriásit, kevesebb mint 10-ről 16-ra ugrott.

Ez persze egyfajta gyomronrúgásként éri a (határidős) VIX-index eladására játszó befektetőket, ilyenkor befektetésük értéke jó nagyot esik. Beléphetnek a stop loss-megbízások, likvidálhatnak pozíciókat, ha valaki sok tőkeáttételt használt. Extrém nagy ugrás esetén akár a short ETN-ek is tönkre tudnak menni.

Itt van az ősz, újra

Ám a voltailitás nem maradt sokáig magasan, a politikai retorika hamar csillapodott, és sokan vélték úgy, hogy mindez átmeneti, és újra VIX shortokat nyitottak. Jön viszont az ősz, amikor a kisebb-nagyobb krachok gyakoriak. Sok éves összehasonlításban talán a legrosszabb tőzsdehónap a szeptember, ami itt van mindjárt.

Légy mohó, amikor mindenki fél, és félj, amikor mindenki mohó – mondta Warren Buffett. A piacok decembertől mostanáig, kisebb megszakításokkal ugyan, de mohók voltak. Ha félni fognak, és a hatalmas mennyiségű VIX shortot egyszerre akarják majd lezárni tulajdonosaik a veszteségeik elkerülése érdekében, óriásit, még a másfél héttel ezelőttinél is sokkal nagyobbat ugorhat a volatilitás.

Sokan már készülnek rá

Mindenki egyszerre akar majd kimenni ugyanazon az ajtón. Ezért egyes külföldi brókercégek az utóbbi időben például alaposan megemelték a volatilitással kapcsolatos termékek letéti követelményeit, készülve a nagy vérengzésre, volatilitásra. Persze az is lehet, hogy épp mivel sokan készülnek rá, a nagy felfordulás végül elmarad.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás