Friss árfolyamok >>

Eljött a szent kiárusítás napja, hála Trumpnak

2017. december 6. 19:15:00
Az amerikai követség Jeruzsálembe helyezésének terve a tőzsdéken is éreztette hatását, a Brexit-tárgyalások megfeneklése és az amerikai költségvetés helyzete sem volt megnyugtató. Ázsiában nagyot, Európában kisebbet estek a tőzsdék, az USA-ban stagnálás látható. Az euró egész nap 314 forint felett forgott.

Ajánlatunk

A BÉT születésnapi rendezvénye, 2012. június 21.
A BÉT születésnapi rendezvénye, 2012. június 21.

Az a terv, amely szerint Tel-Avivból Jeruzsálembe helyeznék az amerikai nagykövetséget, sok aggodalmat váltott ki, vannak, akik szerint lángba boríthatja a Közel-Keletet. Szent kiárusításnak nevezte a tőzsdéken kibontakozott eladási hullámot egy kommentátor, utalva arra, hogy Jeruzsálem három világvallásnak is szent helye.

Reggel az ázsiai tőzsdék jó nagyot estek, a japán Nikkei kettő, a hongkongi Hang Seng majdnem három százalékkal. Az európai részvénypiac is csúnyán festett, aztán valamennyire magához tért, az EuroStoxx 50 index 0,3, a német DAX 0,4 százalékkal esett, a francia CAC változatlan maradt.

A német index 12 999 pontos záróértéke épphogy elmaradt a fontos határtól. A német Teleboerse.de szerint főleg a külföldiek jeleskednek a részvényeladásokban, akik a részvények nyeresége mellé az utóbbi időben az euró erősödésén is sok nyereséget kaszálhattak le, de most ezt inkább hazaviszik, bebiztosítják.

Az amerikai tőzsdéket az adócsomaggal, a politikusok elleni újabb és újabb vizsgálatokkal kapcsolatos hírek is befolyásolhatták. Erősödött kissé a dollár a jó amerikai munkaerő-piaci adat nyomán, az euróért 1,1795-öt kellett belőle adni. A részvényindexek viszont inkább stagnálnak, a tech-szektor kissé magához tért.

Újra esett a BUX

Itthon a BUX index a nap nagy részében pluszban volt ugyan, de a végére 0,2 százalékkal esett. A Mol stagnált, a Richter visszanyert egy keveset a hét eleji csúnya esésből, az OTP és a Telekom kissé süllyedt. (Árfolyamaink itt láthatók.)

A forint egész nap gyengécske volt, 314,0-314,7 között ingadozott az euró ára, este 314,4-en láthattuk. Az Eurózónában egy felmérés szerint a lakosság 64 százaléka gondolja úgy, hogy az euró neki jó. Egy éve ez még csak 56 százalék volt.

Korrigáltak az uránbányák

Az USA-ban a nyersolaj-készletek csökkentek ugyan, de a benziné nőtt, így az olajárak a világpiacon inkább estek. Az amerikai WTI 2,4, a Brent 2,0 százalékos mínuszban van.

Még hétfőn 12 százalékkal lőtt ki az uránbánya-ETF (URA) árfolyama, miután Kazahsztán 20 százalékos termelés-csökkentést jelentett be. Ma korrekció történik, 3,5 százalékos az uránbánya-részvények alapjának esése.

Még tovább száguld a bitcoin

A bitcoin tovább szárnyal, ma mintegy kilenc százalékkal, 12 800 környékére. A jövő héten indul vele a határidős kereskedés az USA-ban.

Még nem túlárazott a hazai lakáspiac – írtuk a Duna House kapcsán ma délután.

Támaszon a BUX?

Fontos szinteken állunk – írta még reggel az Erste Befektetési kommentárja. “Kilencedik napja esik a magyar index, s ezzel tegnap el is érte az emelkedő trendcsatorna alját. Ez már bizonyos értelemben támaszul szolgálhat, de az erősebb technikai szint ez alatt, 37 000 pontnál látható”. A brókercég szerint a technikai indikátorok alapján túladottá vált az index, hamarosan jöhet egy fordulat, de még várnunk kell a vételi jelzésre.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás