Friss árfolyamok >>

Csalódást keltett az Apple, új BUX-rekord és jókora forintgyengülés jött ma

2017. szeptember 13. 18:45:00
Július eleje óta nem látott szintre gyengült ma a forint, viszont új rekordot döntött a BUX index az erős Molnak köszönhetően. Az Apple tegnapi bemutatója nem győzte meg teljesen a befektetőket, a részvény mínuszban van és másokat is magával húz. Nap közben nagyot fordult a dollár, mínuszból jelentős pluszba az amerikai makroadatok nyomán.

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Újabb impulzusra várnak a piacok? Túlértékeltek a részvények és csak vihar előtti csend van? Mindenki annyira fél a rég nem látott korrekciótól, hogy az sokáig nem fog bekövetkezni? – csak három vélemény a sok közül a mai sajtóból.

Az Apple tegnapi bemutatója új termékeiről, fejlesztéseiről mindenesetre nem mindenkit győzött meg, van, aki szerint az újdonságok, innovációk nem elegendőek a régi készülékek cseréjéhez, mások azért aggódnak, hogy tud-e még az év végéig eleget gyártani a karácsonyi szezonra. A részvény így 1,2 százalékos mínuszban van.

A részvénypiacok ma viszonylag csendesnek mondhatóak, az európai indexek feljebb, végeztek, az USA-ban inkább stagnálás van. A német és francia mutatók 0,2 szézalékkal erősödtek, a brit FTSE 100 0,1 százalékkal esett. Az amerikai S&P 500 és a Nasdaq technológiai index kevesebb mint 0,1 százalékkal esnek, a Dow Jones ipari átlag minimális mértékben emelkedik. De még nincs vége, lehet, hogy a nap végére összejön még egy amerikai csúcsdöntés, a keddi után.

A Mol húzta

Itthon a BUX index 0,1 százalékkal 38 119 pontra ment fel, ezzel kissé túlszárnyalta korábbi, záróáron vett csúcsát. Nap közben volt feljebb is, 0,3-0,4 százalékos pluszban, főleg a Mol miatt. Az olajrészvény délután 24 225 forint is volt, majd 24 065 forinton zárt, 0,7 százalékos pluszban.

A többi nagy részvényünk esett, az OTP 0,1 százalékkal 10 375-re, a Richter 0,3 százalékkal 6718-ra, a Telekom két forinttal 476-ra. Ismét felfedezték a „Mészáros-papírokat”, az Appeninn 15, a Konzum 8, az Opimus 4 százalékkal ment fel.

Felbolyduló devizapiacok

Az amerikai termelői árak közzététele okozhatta elsősorban, meg ezzel összefüggésben a kamatemelési várakozások emelkedése, hogy a dollár a nap eleji gyengülésből erősödésbe váltott, vagy egy százaléknyit fordult nap közben. Este 0,6 százalékos erősödésben volt a dollár, 1,1890 volt az euró.

Mihez kezdjünk a megtakarításunkkal a minikamatok világában?

Meddig emelkednek még a részvénypiacok?

Hogyan spórolhatunk a befektetési költségeken?

Ingyenes befektetői szeminárium szeptember 25-én - a helyek száma korlátozott, regisztráljon most! >>>

Ez alaposan felkavarta a többi deviza piacát, köztük a forintét is. Az euró/forint július eleje óta nem látott szintre emelkedett, 308,40 is volt, este 308,20, ami 1,1 forintos emelkedés. A lengyel zloty, a török líra, a jen is gyengült. A dollárral együtt fordult az arany is, fél százalékos mínuszba, 1326 dollár. Csütörtökön a termelői árakat követik a fogyasztói árak az USA-ban, ez újabb ármozgásokat okozhat.

EIA és IEA

Az amerikai nyersolajkészletek a várt 3,2 millió hordóval szemben 5,9 millió hordóval emelkedtek az EIA nevű szervezet szerint, az árfolyam bimbózó emelkedése azonban nem tört meg. Már csak az ért sem, mert az IEA nevű másik szervezet viszont a globális olajkészletekről tett közzé biztató adatot. A WTI 1,6 százalékkal 49 dollárra emelkedett, a Brent 1,3 százalékkal 54,90-re ment fel, de volt 55 is.

Az OPEC nemsokára összeül, komoly körülötte a diplomáciai mozgás, egyeztetések, igazi előrelépést az jelentene, ha Líbiát vagy Nigériát rá lehetne venni a kitermelés csökkentésére. Bár a Szaúd-Arábia, Irak, Irán és Ecuador felől érkező kijelentéseket is figyelni fogják a befektetők a következő két hónapban – írta az Investing.com elemzője.

Bitcoin a lejtőn

A bitcoint csalásnak nevezte a JP Morgan főnöke, a kínai bitcoin-tőzsdék bezárásának ígérete miatt amúgy is lefelé tartó árfolyam tovább zuhant. Jelenleg nyolc százalékos mínuszban van 3830 dolláron. Amit egy éve egyébként még a fantázia világába soroltak volna. Az ethereum kilenc százalékos esés után 267 dollár.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás