Friss árfolyamok >>

Beszakadt az olajár, de mi van a forinttal?

2018. július 12. 10:56:00 – Fellegi Tamás
Hirtelen 7 százalékkal zuhant az olajár, mielőtt kissé korrigált. A forint ma is gyengén kezd, emelkedik a Mol, az OTP és a Telekom, esik a Waberers és a Konzum, szárnyal viszont az TJB-re keresztelt FHB. Amerika tegnap esett, ma nagyot raliztak a kínai tőzsdék.

Tegnap reggel meglepő volt, hogy a Brent olajtípus ára 80 dollár felé araszol, miközben a kitermelés stabilan növekszik, de este a piac gyorsan ki is korrigálta ezt az anomáliát: rövid idő alatt 79-ről 73 dollárig szakadt az ár. Onnan kissé korrigált, 74,60-ig.

Brent olaj, 10 nap
Brent olaj, 10 nap

A hirtelen esés okaként elsősorban azt emelték ki elemzők, hogy Líbia kitermelése stabilizálódott, de valószínűbb, hogy inkább technikai okok állhatnak a háttérben: short pozíciók zárulhattak, melyek felhajtották az árat, és amikor ezek megszűntek, hirtelen hatni kezdtek a fundamentumok, és senki nem sietett drágán venni. Az amerikai WTI eközben 70,50 dollárig esett, a két típus közti különbség jóval alacsonyabb, mint pár hete, amikor 10-11 dollár volt.

A forint tegnap egész nap gyengült, eurónként 325 fölé került, és ma reggel ugyan volt egy rövid erősödési kísérlet, egyelőre 325-nél többet kell adni az európai közös fizetőeszközért. A török líra ma erősödik a tegnapi összeomlásszerű zuhanás után, 5,63 az euróhoz képest.

A BUX ma 0,4 százalékkal van följebb 35 220 ponton, a Telekom 0,75 százalékot emelkedik 405 forintig, a Mol és az OTP egyaránt bő fél százalékkal emelkednek, 2688 illetve 9950 forintig.

Két százalékkal esik a Waberer’s, miután a cég jelezte, hogy várhatóan kisebb lesz az eredménye, mint a korábbi várakozások. A papír tőzsdei bevezetése így egyelőre kifejezett kudarc lett, mivel az 5100 forinton történt, és most 3340 az ár.

Napok óta csökken a Konzum árfolyama, a papír ma több mint 2 százalékos eséssel 3000 forint alá került, itt feltehetően arról van szó, hogy a tavalyihoz mérhető hatalmas árfolyamnyereséget váró befektetők egy része most kiszáll.

Második napja emelkedik nagymértékben a Takarék Jelzálogbankra keresztelt korábbi FHB részvénye, közel 10 százalékkal van feljebb 728 forinton.

Tegnap Amerikában estek az indexek, persze szokás szerint messze nem akkorát, mint napközben az ázsiai és az európai piacok a az amerikai-kínai kereskedelmi háború bedurvulásának hatására. Az S&P 500 index épp csak visszatért a korábban kialakult szűkülő csatornába 0,7 százalékos esésével.

S&P 500
S&P 500

Ma felbátorodtak a befektetők a kínai tőzsdéken is, a két fő index több mint két százalékkal emelkedett, de a japán Nikkei is bő egy százalékkal javult tegnap óta.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás