Friss árfolyamok >>

Balul sült el a szupercsütörtök, visszatért a rettegés

2018. február 8. 19:05:00 – Eidenpenz József
Az angol jegybank nyilatkozata miatt a piac előrehozta a következő kamatemelést, ami olajat öntött a tűzre. Az emelkedő kamatoktól amúgy is szenvedő részvénypiacok és kötvénypiacok újabb kanyart vettek lefelé, a BUX is két százalékkal esett. Lassan gyengül a forint, ma már jellemzően 311 felett volt az euró.

Az angol jegybank, a BoE mai ülését “szupercsütörtöknek” nevezte el a sajtó, de rosszul sikerült. Azt várták, hogy tartani fogja a kamatokat, tartotta is, de kilátásba helyezte, hogy a túlfűtött növekedés miatt korábban fog kamatot emelni.

Így 55-ről 75 százalékra nőtt egy májusi emelés esélye a Bloomberg szerint. A jelenlegi tőzsdei mélyrepüléseket amúgy is az emelkedő infláció és kamatszint rémével hozták összefüggésbe a napokban, így ez a hír kifejezetten rosszat tett a tőzsdéknek és a kötvénypiacoknak egyaránt.

A nyugat-európai indexek közül a DAX szenvedett leginkább, 2,6 százalékkal zuhant. A párizsi CAC 2,0, a londoni FTSE 100 1,5 százalékkal esett. Az USA-ban is csúnyán festenek az indexek, az S&P 500 1,4, a Nasdaq Composite 1,7, a Dow Jones 1,9 százalékos mínuszban van. A volatilitás, amit szintén hibáztatznak a kialakult helyzetért, megint nagyot emelkedett, az amerikai VIX index 31, az európai VSTOXX 32 pont felett van. Tegnap 20-nál is jártak.

A Mol húzta le

Itthon a BUX az európai indexekhez hasonló mértékben, 2,1 százalékkal esett, most a Mol húzta le leginkább, 3,1 százalékos eséssel. Az OTP 2,3, a Richter 1,8, a Telekom 0,4 százalékos mínuszban zárt. Az Appeninn viszont 15 százalékkal lőtt ki.

Árfolyamaink itt láthatók

A devizapiacon a kínai jüan az ottani külkereskedelmi adatok nyomán 2015 óta nem látott esést produkált. A forint lassan gyengült a napokban, ma is 60 fillérrel drágult az euró, 311,20-ra. A lengyel, cseh deviza is határozottan lefelé tartott.

Adják a Teslát

Az olaj megint 1,0-1,5 százalékos esést mutat, 61,0, illetve 64,80 dollárnál a két főbb fajta ára. Az eróziót tegnap az amerikai adatok indították el, nem is annyira a készletek értéke, mint máskor, hanem inkább a meglóduló kitermelés. Az arany is gyengélkedett, öt hetes mélyponton járt, de azután fél százalékos pluszba lendült.

A Tesla éjjel közzétett gyorsjelentésének pár fontos száma, mint a bevétel és a veszteség, megfeleltek a várakozásoknak, de más részletek kétségeket ébresztettek sok elemzőben. Eközben egy újabb csúcsmenedzser is kilépett a cégtől. A részvény öt százalékos mínuszban van (327 dollár).

Száguld a Twitter

A KBC Equitas szerint már látszik a fény az alagút végén a Teslánál, az idén legalább negyedéves szinten nyereségessé válhat, és az adósságállománya már nem fog növekedni érdemben. “A jelentés után megerősítve érezzük magunkat a korábbi véleményünkben, és egyre vonzóbbnak találjuk a Tesla részvényét fundamentális szempontból” – írják. A rossz piaci környezet miatt azonban nem biztos, hogy most a legjobb venni a papírból – céloznak rá.

A Twitter végre nyereségről adott számot, a papírnál ez 16 százalékos áremelkedést okozott. A korábban jelentése miatt hatalmas áremelkedést produkáló Snap viszont most hat százalékkal esett. A piac zászlóshajója, az Apple stagnál, a Facebook esik.

Venni kell?

A Bloomberg szerint a “buy the dip” – kb. vedd meg az alját, szállj be a lejtőn – kifejezést 2007 óta nem használták annyiszor a sajtóban, mint ezen a héten szerdán. Ez nem túl jó jel, mert annak idején 2007 után csúnya esések következtek.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás