Friss árfolyamok >>

A száguldó Mol hozta az új BUX-rekordot, dacolt az OTP

2017. okótber 12. 19:04:00
Nagyon jól teljesített a BUX index és új történelmi csúcsra ért, miközben Nyugat-Európában és az USA-ban inkább toporgásként lehetne leírni az indexek teljesítményét. A forint is szépen erősödött, ismét tartósan 310, sőt a végén 309 alatt volt az euró. Az olaj csúnyán esik, az aranynak viszont jót tett a hozamszint.

Ajánlatunk

Mol-kút Balatonföldváron
Mol-kút Balatonföldváron

A BUX indexre ma végképp nem lehetett panasz, a vezető külföldi tőzsdék toporgása ellenére 0,8 százalékkal, több mint 300 ponttal 38 772 pontra emelkedett. Ez természetesen új történelmi csúcs, ami elsősorban a Molnak köszönhető. A részvény, talán a Moodys elemzésének köszönhetően, valósággal száguldott, 2,7 százalékkal 3100-ra ment fel.

A Richter ma kisebb bejelentést tett egy fájdalomcsillapító gyógyszerrel kapcsolatban, de ez nem segített sokat, a papír 0,7 százalékkal 6625-re süllyedt. Az OTP a bankszektor globálisan rossz tőzsdei szereplése ellenére felment 0,7 százalékkal, 10 600-ra. A Telekom három forinttal 482-re süllyedt. A BUX-nál ma talán csak a török részvénypiac emelkedett jobban, két százalékkal.

A forint is nagyon erős, ismét tartósan 310 alá süllyedt az euró ára. Este már csak 308,50 volt, hetven fillérrel a tegnap késő esti érték alatt. Eközben a dollár minimális mértékben erősödött, az euró süllyedt. Térségünk többi devizája alig változott.

Felbeszélték a Molt

Ellenállóbb lehet a Mol üzleti profilja, mint a lengyel versenytárs, a PKN Orlené, ugyanis a magyar olajipari vállalatnál nagyobb súllyal szerepel a magasabb nyereséggel működő olajkitermelő tevékenység, olvasható a Moody’s Investors Service szerdai összehasonlító szektorelemzésében” – írta ma a KBC Equitas. A PKN a finomító szegmensben viszont megelőzi a Mol-t „a magasabb mennyiségű és minőségű tevékenységével”.

A bankoknak lőttek

Európában szerények maradtak a tőzsdei mozgások, a német DAX 0,1 százalékkal emelkedett, a francia index stagnált, a brit 0,3 százalékkal ment fel. Az olasz tőzsde 0,7 százalékos esése főleg bankoknak köszönhető. A DAX egy időben 13 000 pont felett, új történelmi csúcson is járt, de nem tudta tartani ezt a szintet.

Az USA-ban megkezdődött a gyorsjelentési szezon, a JPMorgan és a Citibank jelentése jó volt, a papírok mégis esnek, 2, illetve 1 százalékkal. A pénzintézetek az Atlanti-óceán mindkét partján lefelé tartanak a tőzsdén, minden bizonnyal azért, mert elég markáns állampapírhozam-csökkenés történt ma mindenütt. Az alacsonyabb kamatszint pedig nem jó a bankoknak.

Miki egér nem vonzó

Jött amerikai termelői inflációs adat, a szokásos munkanélkülisegély-kérelmek száma. A Disney és a Viacom részvényeit leminősítette egy nagy brókercég, így az egész szórakoztató média részvényei estek. Az indexek azonban megint szolidak, az S&P 500 mínusz 0,1 százalékos, a Nasdaq plusz 0,1 százalékos elmozdulásnál tart, a Dow Jones valahol a kettő között, nulla körül rezeg.

Németországban a Lufthansa részvénye ugrott meg és 17 éves csúcsra jutott, miután megveheti a csődbe ment Air Berlin eszközeinek jelentős részét.

Esik az olaj rendesen

Az olaj csúnya mínuszban volt a nap nagy részében, de jött egy kellemesen meglepő amerikai készletadat, és átmenetileg csökkent az esés. Aztán megint csúnyább lett, most két százalék körüli mínuszban van a WTI (50,20), és 1,6 százalékosban a Brent (56,0 dollár). Az arany viszont örül a kötvényhozamok csökkenésének, 0,5 százalékos pluszban van.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás