Friss árfolyamok >>

A bizonytalanság lehet az úr a piacokon

2019. augusztus 12. 15:13:00
Számos olyan esemény lesz a következő hónapokban, amelyek komoly hatással lehetnek a piacokra, miközben folyamatosan merülnek fel olyan dolgok is, amelyekkel korábban nem is gondoltak a befektetők. Kollégánk a Trend FM reggeli monitor című műsorában elemezte a várható eseményeket.

Boris Johnson megtartja első miniszterelnöki beszédét a londoni Downing Street 10. előtt 2019. július 24-én. (Fotó: Reuters)
Boris Johnson megtartja első miniszterelnöki beszédét a londoni Downing Street 10. előtt 2019. július 24-én. (Fotó: Reuters)

Az utóbbi hetekben igen hektikusan alakultak a tőzsdei árfolyamok, és könnyen lehet, hogy az előttünk álló időszakban is hasonló láthatunk majd. Király Béla, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu szakújságírója a Trend Fm Reggeli Monitor című műsorában beszélt a tőke- és pénzpiaci kilátásokról, és a leginkább fenyegető kockázatokról. A beszélgetés részletesen kitért a Brexitre, és a miniszterelnök Boris Johnson előtt álló kihívásokra. 

A múlt héten a kötvényhozamok erőteljes csökkenése riasztotta meg a befektetőket, olyan korábban nem látott esemény is történt, mint például az, hogy a 30 éves német papírok hozama negatív lett. Ilyenre korábban nem volt példa, és amikor a rövid és hosszú futamidejű papírok hozama ilyen közel volt egymáshoz, az a recesszió előjele volt. Noha ennek még nem látjuk konkrét előjelét, az a tény, hogy nagyon sok pénz áramlik a tőzsde helyett a nagyon alacsony hozammal kecsegtető kötvényekbe, mindenképpen rossz előjel.

Ezen túl az alábbi eseményeket követik majd kiemelt figyelemmel a befektetők:
Szeptember 1 – A Trump elnök által korábban bejelentett újabb vámok lépnek életbe Kínával szemben.
Szeptember 12. – EKB kamatdöntő ülés, amelyen a piac szerint lazítás jöhet
Szeptember 18. – Fed kamatdöntő ülés, amely kapcsán viszont nagyon sok a kérdőjel. Trump ugyan próbál nyomást gyakorolni az amerikai jegybankra, de kérdéses a merre tovább. Legutóbb vágtak, de a kommentárok alapján nem biztos, hogy ez most megismétlődik.
Október 1. – Az USA kormányzati szervek költségvetéséről eddig kellene dönteni, az elmúlt években viszont ez rendre elcsúszott. Így állandó lett a csata az amerikai politikusok számára.
Október 31. Brexit

Utóbbi kapcsán most a megállapodás nélküli forgatókönyvet vették elő a britek. Ugyanakkor jelenleg ez is áthághatatlannak tűnő nehézségeket támaszt Boris Johnson kormányfő elé.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:


Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás